Schieldrop: - Dette er ekstremt bullish for Brent-oljen

Oljeanalytiker Bjarne Schieldrop i SEB tror samtidig hele Opec-bufferen er tilbake i markedet neste år. 

Brian Cliff Olguin
Energi

Råvareanalytiker Bjarne Schieldrop i SEB skriver i sin siste rapport at differansen mellom frontkontraktene for Brent- og WTI-olje ekstremt bullish for Brent.Differansen mellom oljekontraktene har de seneste ukene steget som følge av mangel på rørledningskapasitet fra Permian Basin-feltet, som ifølge TDN Direkt står for 60 prosent av den totale produksjonsveksten i USA, til gulfkysten i USA der store deler av oljeraffineriene er lokalisert.- Det er ingen mangel på oljeressurser verken i bakken, kapital eller rigger og ferdigstillleser. Det er imidlertid mangel på rør for å få oljen til markedet. Sterk vekst i produksjonen har nå krasjet inn i rørledningeneskapasiteten ut av Permian, noe som resulterer i et sammenbrudd i den lokale Permian-råprisen til mer enn 20 fantet under Brent-råoljeprisen, skriver analytikeren.Brent-oljen omsettes fredag til 77,74 dollar pr fat, mens rabatten for tilsvarende WTI-kontrakt er på i overkant av 11,27 dollar. Det er rundt de høyeste nivåene siden mars 2015.- Veksthastigheten må reduseres med 70 prosent i Permian Basin for at dette skal gå i hop i det hele tatt. Den lokale prisen i Permian må mye lavere for å redusere veksthastigheten i skiferolje-produksjonen i Permian. Det betyr antageligvis en halv million fat mindre olje i det globale markedet enn det som allerede er i prognosesene for året som kommer, mener Schieldrop. Konsekvensen blir trolig at det vil komme rundt en halv million fat mindre olje i det globale markedet enn det som allerede er i prognosene for året som kommer, mener han. - Hele Opec-bufferen er tilbake i markedet neste år, allikevel er det et underskudd på 300.000 fat pr dag i 2019. Nå kan man antageligvis trekke fra 500.000 fat til, sier han.Analytikeren tror også at Iran-sanksjonene vil kunne få raskere effekt enn tidligere antatt - Samtidig har europeiske raffinerier signalisert at de vil slutte å ta imot iransk olje umiddelbart for å være i overenstemmelse med amerikanske sanksjoner så tidlig som mulig og de vil ikke risikere problemer i sine amerikanske aktiviteter, avslutter Schieldrop.

olje
opec
bjarne schieldrop
brent-olje
wti
Nyheter
Energi