Står vi overfor en strømkrise?

Vannet har fosset forbi magasinene og det er lite snø igjen på fjellene. Prisene på strøm er nå som under en hard vinter.

StrømsituasjonenSSB kunne nylig rapportere om at prisene hittil i år med avgifter og nettleie hadde vært 24 prosent høyere i første kvartal 2018 enn året før. Innkjøpsprisen på strøm i første halvår i år var 38 prosent høyere enn tilsvarende periode i fjor.- Vi har sett sommerpriser som er det dobbelte av i fjor og juniprisen var den høyeste siden markedet ble liberalisert på nittitallet. Nå ligger innkjøpsprisen over femtiøringen, sier Bjørn Arctander markedsdirektøren i Agva Kraft i en pressemelding. Foreløpig prises de nærmeste månedene tilsvarende høyt.Hvorfor er strøm dyrt nå?Vanligvis er både pris og forbruk lavt på sommeren, men ikke i år. Den viktigste grunnen til det er rett og slett at det har vært lite nedbør mesteparten av året. Nå er det godt med vann i magasinene, men det er lite snø igjen i fjellene. Normalt ville vi hatt reserver av snø som kunne blitt til strøm som er fire til fem ganger høyere enn nå. Den sene våren og rekordvarme sommeren har gjort at vi har mistet mye av vannet i form av fordampning og flom, ifølge Agva Kraft. Kan det bli strømkrise i Norge?Hvis det ikke kommer godt med regn i løpet av sommer og høst vil strømprisene forbli høyere, og de kan absolutt bli høyere enn nå tror strømselskapet.Arctander tror likevel ikke sannsynligheten for at det blir krise er veldig stor. Siden markedet ser varslene allerede nå kan vannmagasinene i stor grad brukes som batterier. Det betyr at vi fortsetter å ha dyr importstrøm fra Europa i sommer mens forbruket er lavt. Skulle høsten også bli tørr vil vi i så fall ha et lager med strøm i form av vannmagasiner inn i vinteren.Dette er også en viktig påminnelse om at god kabelkapasitet mot utlandet ikke bare er for å eksportere strømmen vår, men også kan være helt nødvendig for å sikre forsyningene innenlands, ifølge Agva Kraft.Tre tips for å holde strømprisen nede1. Vurder fastprisavtale på strøm2. Bruk strømpriskalkulator for å sørge for at du har en god strømavtale. Slik kalkulatorer finner du på strømpris.no og Elskling.no3. Sett energisparing på agendaen i hjemmet og/eller på jobb. Energisparing er en enkel måte å bidra til miljøet på, og det sparer deg i tillegg for penger.


Les også