Analytiker: - Oljeselskapene har vunnet i lotto i 2018

Oljeanalytikere er nå positive til oljeservice fremover - spesielt til selskapene som befinner seg tidlig i verdikjeden.

Paretos analyseteam har intervjuet rundt 40 oljeselskaper, alt fra de største til de mindre spillerne, for å kjenne på temperaturen i markedet, skriver Dagens Næringsliv.- Oljeselskapene budsjetterte med en oljepris på 51 dollar fatet i fjor. Det betyr at de grunnet oljeprisøkningen har 378 milliarder kroner (45 milliarder dollar) mer i fri kontantstrøm i år enn de budsjetterte med for 2018, sier oljeserviceanalytiker Fredrik Stene i Pareto til avisen.Les også: Her er dagens budskap fra Pareto-konferansenIfølge hans analytikerkollega, Christopher Mo Dege, har ikke oljeselskapene brukt disse pengene fordi forbruket er tilpasset et 51-dollar fatet-budsjett. Nå ser imidlertid duoen tendenser til at selskapene er klare til å bruke midlene, og mener at det er flere ting som ser ut til å løsne i 2019.- Hoveddriveren som skal sørge for at penger går fra oljeselskapene gjennom verdikjeden er økte budsjetter og en iver etter å sanksjonere nye felt. Det er gøy å se at disse inntektene nå begynner å fordele seg på seismikk, rigg og undervannsspillere og i den rekkefølgen. Hele storyen henger godt sammen. Det oljeselskapene investerer vil dukke opp som inntekter hos oljeserviceselskapene, sier Stene.- Vi er positive til oljeservice fremover, spesielt selskapene som befinner seg tidlig i verdikjeden – slik som seismikk- og riggselskaper. Oljeselskapene har vunnet i lotto i 2018 og kan gå ut og kjøpe seg noe fint i seismikk-biblioteket, men mulig de må hjem og konferere med familien før de investerer i mer langlevde eiendeler som hus og bil, sier Dege til DN for å illustrere situasjonen.