Statkraft måtte bla opp 50 millioner

Gigantisk veddemål gikk fryktelig galt. Nå kommer følgene.

Torsdag sprakk nyheten om at krafttrader Einar Aas trolig er personlig konkurs etter massive tap i kraftmarkedet. Konsekvensene av de massive tapene begynner å synliggjøre seg fredag.For eksempel melder Statkraft at selskapet dekker opp tap i Nasdaqs misligholdsfond med fem millioner euro (48 millioner kroner ifølge dagens kurser).- 12. september 2018 kunngjorde Nasdaq Commodities at posisjonene til et clearing-medlem på kraftbørsen var blitt lukket og tvangssolgt. Samtidig ble det kjent at midler fra børsaktørenes misligholdsfond (default fund) var blitt benyttet til å dekke tapet. Som clearing-medlem på Nasdaq Commodities, bidrar Statkraft til misligholdsfondet i tråd med gjeldende reguleringer og clearinghusets eget regelverk, heter det i en pressemelding.13. september, altså i går, ba Nasdaq børsaktørene om å dekke opp tapet i misligholdsfondet. Det er Statkrafts andel av dette som beløper seg til fem millioner euro.Les også: Derfor tapte Einar Aas altTap: 114 millioner euroTidligere i dag varslet Fortum ifølge Reuters om et innskudd på 20 millioner euro (rundt 192 millioner kroner) i sikringsfondet.Den finske kraftgiganten vil belaste regnskapet for 3. kvartal med tilsvarende beløp som finanskostnader.Nasdaq meldte i går at børsen hadde dekket syv millioner euro, samtidig som den ba øvrige clearing-medlemmer om å betale resten av tapene - 107 millioner euro - innen to virkedager for selv å unngå mislighold.