- Ingen intensjon om å gjenta oljekrisen fra 1973

Men Saudi-arabias energiminister poengterer at det ikke er noen garanti for at ikke oljeprisene vil stige når de amerikanske sanksjonene mot Iran trer i kraft.

Saudi-Arabia har ingen intensjoner om å bruke landets oljeressurser som et politisk virkemiddel knyttet til drapet av journalisten Jamal Khashoggi, melder TDN Direkt.- I flere tiår har vi brukt oljepolitikken som et ansvarlig økonomisk verktøy og isolert dette fra politikken. Så la oss håpe at verden vil håndtere den politiske krisen, inkludert den med en saudiarabisk borger i Tyrkia, med klokskap, uttaler Khalid al-Falih til det russiske nyhetsbyrået TASS.Sist uke uttalte Saudi-Arabia ifølge nyhetsbyrået at de vil gjengjelde ethvert straffetiltak linket til drapet på journalisten, noe som førte med seg spekulasjoner økte oljepriser fremover.Falih understreker at han ikke har noen intensjoner om å gjenta oljekrisen fra 1973, men poengterer at det ikke er noen garanti for at ikke oljeprisene vil stige når de amerikanske sanksjonene mot Iran trer i kraft 4. november.- Jeg kan ikke gi noen garanti, fordi jeg kan ikke forutse hva som vil skje med andre tilbydere. Ingen vet hva den iranske oljeeksporten vil ende på, i tillegge er det potensiale for lavere oljeeksport fra land som Libya, Nigeria, Mexico og Venezuela, sier Falih, som også kan forteller at Saudi-Arabia snart vil øke oljeproduksjonen fra 10,7 til 11 millioner fat per dag.Landet har kapasitet til å øke produksjonen til 12 millioner fat.- Vi har relativt liten kapasitet til overs, og vi bruker en signifikant del av den. Men dersom eksporten fra andre land faller, i tillegg til full effekt fra Iran-sanksjonene, vil vi bruke all ledig kapasitet, sier Falih, ifølge TDN Direkt.Brent-oljen stiger mandag formiddag 0,54 prosent til 80,21 dollar fatet, mens WTI-oljen er opp 0,49 prosent til 69,62 dollar fatet.