Iran selger fortsatt mye olje

Få dager til de amerikanske sanksjonene mot landet trer i kraft. 

Trump-administrasjonen har kuttet Iran sin oljeeksport raskere enn flere ventet, men bare få dager før sanksjonene trer i kraft, er USA fremdeles langt i fra målet om å stanse all oljeeksport fra landet, skriver CNBC.Ifølge nyhetsbyrået har Iran sin eksport sunket med 800.000 fat siden Trump i våres kunngjorde at han gikk ut av atomavtalen med landet, og gjeninnførte sanksjonene.-Iransk oljeeksport ser ut til å ende på omtrent samme nivå i september og oktober, men vi forventer at volumene vil falle neste måned når sanksjonene trer i kraft, sier direktør for råvareforskning Matt Smith i ClipperData, melder CNBC.Ifølge estimater fra investeringsbanker og The International Energy Agency eksporterte Iran fremdeles 1,7-1,9 millioner fat olje per dag i september. Blant landets største kunder finner vi Kina og India, og det ventes at disse vil fortsette å importere. Trump-administrasjonen har tidligere indikert at de vil tillate at noen land importerer begrensede mengder olje fra Iran. Trump gjenoppretter sanksjoner som først ble innført av Obama-administrasjonen. Formålet med sanksjonene var å isolere Iran fra oljemarkedet, på grunn av anklager knyttet til atomvåpen. Håpet var å presse Iran med sanksjonene, og det resulterte i en avtale hvor Iran gikk med på å begrense atomvåpnene, mot en lettelse i sanksjoner.Etter at Trump kom til makten klarte han ikke å overbevise europeiske allierte om å ta en hardere stilling mot Iran, og trakk derfor USA ut av avtalen, og gjeninnførte sanksjonene. Land som handlet olje med Iran ble truet med utestengelse fra amerikanske markeder. Oljeprisen falt tirsdag.