Mener OPEC må passe seg for å kutte for mye

Dette fikser OPEC lett, mener analytiker.

Oljeprisene henter seg inn igjen mandag etter det stygge fallet mot slutten av forrige uke.Brent-oljen er tilbake på 60-tallet, etter å ha steget 2,3 prosent til 60,16 dollar fatet. WTI-oljen er opp 1,4 prosent til 51,12 dollar fatet.Øyner oljerevansjOljeanalytiker Helge André Martinsen i DNB Markets venter mer av det samme fremover.- Vi venter at oljeprisene kommer tilbake, ettersom vi spår en strammere markedsbalanse i tiden som kommer, skriver han i en rapport.Meglerhuset tror i tillegg at en WTI-pris rundt 50 dollar fatet er for lavt for at skiferoljeveksten vil gi markedsbalanse på mellomlang sikt.Martinsen venter at OPEC kutter produksjonen på sitt desember-møte.- Et lite OPEC-offerOPEC må ifølge sine egne estimater kutte med 1,4 millioner fat per dag fra oktober-nivået for å balansere markedet i 2019.Han tror dette vil være et lite offer for OPEC, og viser blant annet til rekordhøy produksjon i Saudi-Arabia og De forente arabiske emirater.- Ettersom vi venter at produksjonen i Iran og Venezuela faller med hhv. 0,17 og 0,8 millioner fat per dag fra oktober-nivået, estimerer vi at et kutt på 0,4 millioner fat trengs fra øvrige OPEC-medlemmer. Leverer OPEC/OPEC+ et kutt betydelig dypere enn 0,5 millioner fat per dag, øyner vi en risiko for at OPEC sender det globale oljemarkedet tilbake til tilbudsunderskudd, argumenterer Martinsen.Kutter 2019-estimatDNB Markets har jekket ned sitt oljeprisestimat fra 83 til 75 dollar fatet, grunnet et kutt i «call on OPEC» (produksjonen som kreves av OPEC for å balansere markedet, red. anm) på 0,23 millioner fat per dag.I tillegg har vi jekket opp vårt produksjonsestimat for Iran med 0,15 millioner fat per dag, etter at Trump-administrasjonen varslet unntak fra sanksjonene.Unntakene som varer i opptil 180 dager gjelder åtte av de største importørene av Iran-olje, nemlig Kina, India, Sør-Korea, Tyrkia, Italia, Japan, Hellas og Taiwan.