Oljeanalytiker: - En viss form for forvirring og schizofreni i markedet

Bjarne Schieldrop mener at forvirrede investorer er med på å sende oljeprisen nedover.

Brian Cliff Olguin

Oljeprisen har dundret ned siden Donald Trump kom på banen med en Twitter-melding mandag kveld. I meldingen skrev Trump at han han håper Saudi Arabia og OPEC ikke kutter i produksjonen, og at basert på tilbudet bør oljeprisen være enda lavere.Søndag uttalte Saudi-Arabias energiminister Khalid al-Falih at landet planlegger å redusere oljetilbudet ut i markedet med 500.000 fat per dag i desember.- Det er klart at Trump er veldig fokusert på at både eksporten fra Iran skal ned for å smerte iransk økonomi og at oljeprisen skal så lavt som mulig. Men hvis Iran har fall i oljeeksporten på 20 prosent og samtidig en økning i oljepris på 20 prosent, så er det jo klart at det ikke smerter så mye, sier råvareanalytiker Bjarne Schieldrop i SEB til DN.- Men jeg ble overrasket over at han fortsetter å legge trykk på det. Det er en ren forhandling mellom Donald Trump og Saudi-Arabia her. Han vil åpenbart ha oljeprisen så lav som mulig for å legge trykk på Iran, men så er det en grense for hva Saudi-Arabia kan akseptere. Saudi skal også leve, sier han.Se også: Overreaksjon i oljeprisen?Grunnet trøbbel med infrastrukturen på rørledningene i USA, har lettolje ifølge avisen hopet seg opp. Man får dermed et mye større tilbud, og påfølgende lavere pris på WTI-oljen. Dette kan bli tolket av investorene som at det tilbudet øker i forhold til etterspørselen, men ifølge Schieldrop har globale lagre har gått sidelengs siden starten av oktober.Hittil i år har oljelagrene ifølge råvareanalytikeren falt 40 millioner fat, men prisen på Nordsjøoljen følger med i dragsuget av fallet i amerikansk lettolje.- Det er en viss form for forvirring og schizofreni i det markedet her, sier oljeanalytikeren til DN.Siden toppen på 86 dollar fatet i starten av oktober, har prisen på Nordsjøoljen falt hele 21 dollar til drøye 65 dollar fatet.