Omdal: - Oljeprisen vil bli sendt opp igjen

Dette mener Trond Omdal om gårsdagens ras i oljeprisen, og slik spår oljeeksperten veien videre.

Oljeprisen dundret ned til drøye 65 dollar fatet tirsdag. Siden toppen på 86 dollar i begynnelsen av oktober, er prisen på et fat Nordsjøolje dermed svekket med hele 21 dollar.- Årsaken til prisfallet var Twitter-meldingen til Trump, som kom veldig overraskende, sier Trond Omdal, som siden mai har vært sjef for E&P (olje- og gassatsingen) i corporate finance-avdelingen til Fearnley Securities, til Hegnar.no- Saudi-Arabia har tidligere økt produksjonen for å blant annet kompensere for effektene av USAs Iran-sanksjoner. Men så gir USA litt større unntak fra sansksjonene enn ventet, til blant andre Japan og Sør-Korea, påpeker den tidligere oljeanalytikeren.Trond Omdal er i morgen (torsdag) gjest på HegnarTV med Trygve Hegnar!Saudi-Arabia kutterSøndag ble det kjent at Saudi-Arabia har besluttet å kutte oljeproduksjonen med 500.000 fat daglig i desember.- Senest fredag, i en diskusjon med en CEO i et oljeselskap, forventet både han og jeg at Saudi ville komme med en annonsering av produksjons- og eksportkutt i helgen på det planlagte møtet i Abu Dhabi i Opec/non-Opec-komiteen, som overvåker produksjonsnivået til medlemslandene og effektene i markedet, forteller Omdal til Hegnar.no.Mandag kontret Trump med den overraskende Twitter-meldingen om at Saudi Arabia og OPEC ikke bør kutte i produksjonen, og at basert på tilbudet bør oljeprisen være enda lavere.- Jeg tror Saudi-Arabia forventet at Trump ikke ville legge press mer på dem om å holde produksjonen oppe, nå som Iran-sanksjonene er innført og mellomvalget i USA overstått. Fallet kommer på spekulasjoner om at Trump nå ikke vil «tillate» kuttet, og at han vil motarbeide det, sier oljeeksperten.- I tillegg har vi jo Khashoggi-saken, som gjør at Bin Salman har stilt seg laglig for hogg. Så nå vil jo spørsmålet være hva Saudi-Arabia bekymrer seg mest for – Trump, hans ønsker om lavere oljepris, og hvilke pressmidler han har, eller det faktum at pengene nå renner ut av Saudi-Arabia, som trenger en oljepris på 88 dollar fatet, påpeker Omdal.80 dollar- Jeg tror vi nå vil få se mer av effekten av Iran-sanksjonene, at Saudi-Arabia vil gjennomføre kuttene de har varslet, og at oljeprisen vil bli sendt opp igjen, sier Omdal.- Jeg var gjest på HegnarTV i midten av september, og da sa jeg at jeg trodde på en oljepris på 90 dollar fatet by end of year. Nå ser vi imidlertid både høyere produksjon fra USA og Libya, større unntak enn ventet fra Iran-sanskjonene, samt at Khashoggi-mordet gir økte pressmidler til USA, så jeg modererer det nå til at vi ser 80 dollar til nyttår, sier oljeeksperten til Hegnar.no.- Og hvordan ser du for deg prisutviklingen i 2019?- Det virker som at Trump og USA vil ha en oljepris på 65-70 dollar fatet, mens Saudi-Arabia ønsker at den skal ligge på 80-85 dollar. Det blir et kompromiss mellom disse to, men jeg tror nok fasiten vil ligge et stykke nærmere Saudi-Arabias ønske enn USAs, sier Omdal.Onsdag formiddag stiger Brent-oljen 0,67 prosent til 65,91 dollar fatet, mens WTI-oljen er opp 0,09 prosent til 55,74 dollar fatet.Hør hele intervjuet fra HegnarTV her:


CFO

NattoPharma ASA • Lysaker