Rystad spår lysere tider i oljeservice

- Bunnen er passert.

Den internasjonale omsetningen i norsk oljeleverandørindustri kom inn på 100 milliarder norske kroner i 2017, viser en rapport Rystad Energy har laget for Olje- og energidepartementet.Dette var ned fra 132 milliarder kroner i 2016.Total omsetning for industrien var 340 milliarder kroner i 2017, etter et fall på ti prosent fra året før.Andelen internasjonal omsetning falt dermed fra rundt 35 prosent i 2016 til 29 prosent i 2017. Lavere har den ikke vært siden 2003.Med sin 24 prosent markedsandel ble subsea-utstyr og -installasjon igjen det største produktsegmentet, selv om omsetningen falt fra 30 til 24 milliarder kroner.Driverne var viktige geografiske markeder som Storbritannia, Brasil, Angola og USA, hvor Aker Solutions, FMC og DOF var viktige bidragsytere.Spår lysere tiderRystad Energy venter dog lysere tider for norske leverandører til oljeindustrien frem mot 2020.- Det er forventet at de globale innkjøpene til offshore olje- og gassindustri vil falle med 5,0 prosent i 2018, før det frem mot 2020 er forventet en sterk årlig vekst: 6,0 prosent i 2019 og 11,0 prosent i 2020. Seismikk og vedlikeholdstjenester var de to eneste segmentene av offshore E&P-innkjøp (leting/produksjon) med vekst i 2017, går det frem av rapporten.- Vi forventer at øvrige segmenter følger etter i 2018/19, drevet av bedret kontantstrøm, høyere oljepris og en ny investeringssyklus for offshore. I tillegg økte netto ordreinngang i 2017 for norske leverandører med 52 prosent fra 2016, heter det videre.Analytikerne mener dette tyder på at bunnivået i omsetning kan være nådd i 2017.- I sum gir dette et håp om bedret globalt marked, samt utvikling for norsk leverandørindustri internasjonalt i de kommende årene, selv om en neppe kan forvente å komme tilbake til nivåene man hadde i 2014/15, skriver Rystad Energy.En glad statsrådOlje- og energiminister Kjell-Børge Freiberg lar seg oppmuntre.- 100 milliarder i internasjonal omsetning er et høyt tall i et år med en krevende markedssituasjon. Jeg er glad for at vi ser flere tegn på at det ser lysere ut fremover. Norske leverandører har i 2018 vunnet store kontrakter i blant annet Brasil og Kina. Samtidig skjer mye på hjemmebane, som aktivitet knyttet til Norges største industriprosjekt, Johan Sverdrup, sier han i en kommentar.Hele rapporten her.