Det internasjonale energibyrået, IEA, advarer om «ødeleggende prishopp» på olje. Energianalytiker Thina Saltvedt er enig og tror oljeprisen kan gå langt over 100 dollar fatet,
.I sin «The World Energy Outlook»-rapport skriver IEA at de frem mot 2025 venter en vekst i etterspørselen på rundt 7,5 millioner fat per dag, samtidig som produksjonen fra eksisterende fel vil falle med 14,5 millioner fat.Det gi en ubalanse i oljemarkedet, og IEA advarer om at hvis ikke investeringene i konvensjonelle prosjekter snart skrus kraftig opp, må den amerikanske skiferoljeproduksjonen tredobles innen 2025. Det ser IEA på som risikofylt.- Investeringskuttene som ble gjort i årene 2014 til 2016 slår først inn de neste årene. Det har vært investert for lite for å dekke veksten i etterspørselen. Etterspørselsveksten vil ta slutt i slutten av neste tiår. Mange vil kvie seg for å investere, og en kan få en skvis i markedet de nærmeste årene. I verste fall kan en få en oljepris langt over 100 dollar fatet, sier Saltvedt til avisen.Tirsdag kveld falt imidlertid oljeprisene igjen kraftig, og Nordsjøoljen var ned drøye syv prosent til rett over 65 dollar fatet. .Onsdag morgen omsettes Brent-oljen for 65,21 dollar fatet, ned 0,40 prosent, mens WTI-oljen klatrer 0,09 prosent til 55,74 dollar fatet.