Saxo Bank spår oljeprisen opp igjen

- Saudi-Arabia sinte på USA.

Khalid Al-Falih Minister of Energy, Industry and Mineral Resources of Saudi Arabia attend a news conference after a meeting of the Organization of the Petroleum Exporting Countries, OPEC, at their headquarters in Vienna, Austria, Thursday, Nov. 30, 2017. (AP Photo/Ronald Zak) Ronald Zak
Energi
I sin ukentlige råvarerapport stiller Saxo Bank spørsmålet om oljemarkedet har overreagert på nedsiden, akkurat som det overreagerte på oppsiden da Brent-oljen passerte 87 dollar fatet.- Vi tror det er tilfellet, skriver banken, og lister opp flere argumenter.
  • Råoljelagre vil trolig falle, straks global raffineriaktivitet trapper opp etter vedlikehold.
  • Saudi-Arabia har blitt med på USAs Iran-spill, og er sinte. De vurderer sammen med sine venner å kutte produksjonen med 1,4 millioner fat per dag.
  • Spekulanter har redusert sine netto long-posisjoner, og noe av dette skyldes en økning i brutto short-posisjoner. En prisoppgang vil tvinge frem fornyet kjøpsinteresse og short-inndekning.
  • Mange raffinerier har begrenset bruk for den veldig lette skiferoljen fra USA, sammenlignet med tyngre kvaliteter fra Midtøsten. Færre fat fra Midtøsten vil øke kostnadene for destillater som flybensin, fyringsolje og diesel.
  • 20 prosent fall i Brent-oljen siden tidlig oktober har vært en stor lettelse for forbrukere i fremvoksende markeder som allerede sliter med en sterk dollar, høy dollargjeld og at det blir stadig dyrere å finansiere den.
- Mange oljeprodusenter har ikke råd til fallet vi så tidlig i oktober, og på dette grunnlag kan vi vente at både OPEC og Russland trapper opp sine forsøk på å stanse nedturen og hjelpe oljeprisen oppover. Russland, som har basert sitt 2019-budsjett på 40 dollar per fat vil være fornøyde med en Brent-olje på 70 dollar, mens Saudi-Arabia er desperate for en pris nærmere 80 dollar fatet, går det frem av Saxo-rapporten.Oljeprisen dabber avBrent-oljen har mistet farten utover fredagen, og står i kveld i 67,01 dollar fatet, opp bare 0,6 prosent i dagens handel.På det høyeste i dag sto kontrakten i 68,44 dollar fatet.WTI-oljen er opp 0,6 prosent til 57,01 dollar fatet, etter å ha vært oppe i 58,17 dollar tidligere i dag.