Danske Bank: - OPEC trenger ikke å kutte

Russian Minister of Energy Alexander Novak and Khalid Al-Falih, from left, Minister of Energy, Industry and Mineral Resources of Saudi Arabia attend a news conference after a meeting of the Organization of the Petroleum Exporting Countries, OPEC, at their headquarters in Vienna, Austria, Thursday, Nov. 30, 2017. (AP Photo/Ronald Zak) Ronald Zak
Energi
Interessen er stor i forkant av OPEC-møtet i Wien torsdag denne uken.Markedet forventer seg et produksjonskutt, og fire ikke-navngitte kilder opplyser til Reuters at OPEC og deres allierte (OPEC+) jobber med et kutt på 1,3 millioner fat per dag.- Det trengs ikke noe kutt, bare etterlevelse, heter det i tittelen på en oppdatering fra Danske Bank Hegnar.no har fått tilgang til.Analysesjef Christian Yggeseth i Danske Bank Norge mener det holder for OPEC+ å etterleve kvotene som ble satt før kuttavtalen inngått sent i 2016.- Hvis vi antar 100 prosent etterlevelse, estimerer vi en OPEC-produksjon på 31,2 millioner fat per dag i snitt i 2019, 0,3 millioner fat under estimert «call», skriver han.Frykter Venezuela imploderer«Call on OPEC» er den produksjonen som kreves fra OPEC for å balansere oljemarkedet.- Et samlet tiltak fra Russland og andre produsenter utenfor OPEC vil sikre et balansert eller underforsynt marked, selv med en høyere enn estimert skiferoljeproduksjon i USA eller en forlenget unntaksperiode for Iran-eksport. Vi tror sterk etterlevelse fra «OPEC 2.0» vil løfte Brent-prisene tilbake på 70-80 dollar fatet i løpet av få måneder, fortsetter analysesjefen.- Vi ser ytterligere oppside i en potensielt implosiv Venezuela-produksjon, noe som i bunn og grunn vil redusere verdens reservekapasitet til et veldig lavt nivå, legger han til.For Venezuela øyner Yggeseth høyere risiko for implosjon enn stabilisering, og viser til at en økende andel av landets eksport går til å betale renter på kinesiske og russiske lån.- Dette er en sterk indikasjon på at investeringer gjøres for å kompensere for nedgangen, legger han til.​- Mer enn nok til å balansereI 2019 estimerer Danske Bank «call on OPEC» til 31,5 millioner fat per dag.I dette legger analytikerne til grunn en etterspørselsvekst på 1,4 millioner fat og en produksjonsøkning utenfor OPEC på 1,7 millioner fat per dag (hvorav 1,5 millioner fat per dag fra amerikansk skiferolje).- 31,2 millioner fat per dag fra OPEC vil etter vårt syn være mer enn nok til å balansere markedet i 2019, og kan til og med gi et lagertrekk på 0,3 millioner fat per dag gjennom året - noe som effektivt vil kompensere for noe av lagerbyggingen vil har sett i 3. og 4. kvartal i år, heter det i oppdateringen.I 2020 er prognosen at «call on OPEC» øker til 31,8 millioner fat, økende med ytterligere én million fat per dag i både 2021 og 2022.- De reduserte investeringene i ny kapasitet i 2015-18 vil da treffe produksjonen utenfor OPEC med full effekt. For å unngå en situasjon der global produksjon beveger seg veldig nær kapasitet, noe som trolig vil føre til oljepriser godt over 100 dollar fatet, tror vi OPEC vil ta grep og stabilisere markedet i 2019 for å gi incentiver til investeringer i ny kapasitet, avslutter analysesjef Yggeseth.