Oljeprisen faller markant tilbake

Tirsdag faller oljeprisen etter at investorene nå anslår lavere vekst i tiden fremover. En negativ utvikling i handelskonflikten slår også inn på prisutviklingen.

Tirsdag faller oljeprisen tilbake etter at investorene har fått lest og overveid rapporten fra Det internasjonale pengefondet (IMF).IMF spår nå en vekst på 3,5 prosent i 2019 og 3,6 prosent i 2020.Dette tilsvarer en nedjustering på 0,2 og 0,1 prosentpoeng fra forrige oppdatering i oktober, da estimatene også ble jekket ned grunnet handelskonflikten mellom USA og Kina.Et fat nordsjøolje omsettes tirsdag kveld for 61,25 dollar, ned 2,24 prosent.Lettoljen faller også tilbake og krymper 1,91 prosent til 52,77 dollar.I tillegg har Trump-administrasjonen avlyst planlagte handelssamtaler med Kina kommende uke.Årsaken til at møtet er avlyst skal være at partene ikke har gjort særlige fremskritt hva gjelder de mest betente temaene, nemlig Kinas tyveri av amerikansk intellektuell kapital og teknologi, samt myndighetenes kraftige subsidier til industrien.Saudi ArabiaData fra Saudi Arabia mandag viste at oljeeksporten i november steg til 8,2 millioner fat om dagen fra 7,7 millioner fat om dagen i oktober, melder Reuters. Produksjonen for fjorårets nest siste måned kom inn på 11,1 millioner fat om dagen.I tillegg skal Saudi Aramco være interessert i investere stort i amerikansk naturgass, melder Reuters.Selskapet, som allerede eier USAs største raffineri, Motiva, ønsker å diversifisere seg ettersom ørkenlandet i dag er verdens største oljeprodusent.I november uttalte CEO Amin Nasser at han ønsker å investere 150 milliarder dollar det neste tiåret for å bli en netto gasseksportør.USA er verdens største produsent av naturgass.USAData fra amerikanske myndigheter viste at USA produserte 11,9 millioner fat om dagen i forrige uke.- De (amerikanske myndigheter, red. anm.) forventet ikke dette (næmere 12 millioner fat om dagen, red. anm.) før om et par måneder. Vi så et stort fall i antall rigger (i USA, red. anm.), men det det hele dreier seg om er hvorvidt Suadi Arabia faktisk kommer til å gjennomføre disse kuttene, sa Tariq Zahir, ledelsesmedlem hos Tyche Capital, til Reuters.