Oljeprisen tikker oppover

Oljeprisen stiger onsdag formiddag på urolighetene i Venezuela og forventninger til nye handelssamtaler.

Oljeprisen stiger ondag formiddag. På tilbudssiden frykter markedet frafall etter USAs sanksjoner mot Venezuela, mens på etterspørselssiden er det bekymring for utsiktene til global økonomi.Et fat nordsjøolje omsettes for 61,62 dollar, opp 0,60 prosent.Lettoljen handles for 53,56 dollar, opp 0,47 prosent.Mandag offentliggjorde USA at de vil utøve sanksjoner mot det statseide oljeselskapet Petroleos de Venezuela SA (PDVSA) i Venezuela.Sanksjonene vil stoppe de omtrentlige 500.000 fatene om dagen med olje som eksporteres til USA.PDVSA må nå sannsynligvis eksportere en større andel av oljen til Kina og India, da det ikke er raffinerikapasitet til å håndtere den sure og tunge venezuelanske oljen andre steder.I første ledd er det raffineriene i den amerikanske gulfen som først bilr skadelidende.- Sanksjonene så langt har vært mest skadelig for raffineriene i den amerikanske gulfen, som nå har blitt tvunget til å søke alternative tungolje-leverandører. Disse har nå økt sine innkjøp fra Canada, sa Vandana Hari hos energikonsulenten Vanda Insights til Reuters.På etterspørselssiden handler det meste om nedrevideringen av global vekst i tiden fremover, samt handelskrigen mellom USA og Kina.Visestatsminister i Kina Liu He og Trump-delegasjonen skal holde handelssamtaler i Washington onsdag og torsdag.Trump har uttalt at han er optimistisk til samtalene, og han krever store innrømmelser fra kineserne.1. mars opphører pausen i handelskrigen, og partene får dårligere og dårligere tid til å komme til en enighet. Robet Lighthizer, en av de viktigste amerikanske handelsrepresentantene, har tidligere uttalt at 1. mars er en «hard deadline».- Begge sider står nå i et nå eller aldri-øyeblikk for å komme til en enighet, uttalte Stephen Brennock, analytiker hos PVM Oil, til Reuters.


Les også