Venezuela må gi oljerabatt til Kina og India

Den enes død, den annens brød. Statskrisen i Venezuela kan bety billig olje for de asiatiske vekstlokomotivene.

Mandag ble det kjent at Donald Trump og hans administrasjon vil innføre sanksjoner mot Venezuelas statseide oljeselskap Petroleos de Venezuela (PDVSA).USA vil sette press på landet for at den sosialistiske lederen Nicolas Maduro skal tre til side.Det politisk ustabile landet har opplevd nedadgående oljeproduksjon over en lengre periode, men fallet har vært noe mindre dramatisk den siste tiden.Flere eksperter har spådd et fall på 300.000-500.000 fat om dagen i 2019, men med sanksjonene fra USA kan fallet bli enda større.Nå kan det se ut til at PDVSA vil se seg nødt til å selge energiprodukter med en kjemperabatt til land som India og Kina, melder kilder som CNBC har vært i kontakt med.Dette er tilfellet fordi det er bare India og Kina, i tillegg til USA, som har raffinerikapasitet til å håndtere den tunge, sure oljen som Venezuela produserer.Dette vil sannsynligvis også medføre ekstra transportkostnader.Venezuela genererer cash fra bare halvparten av oljeeksporten sin, ifølge Eileen Gavin hos Verisk Maplecroft. Resten går med til å betale ned en enorm utestående gjeld som landet har til Kina.I går ble det også kjent at Venezuela skriver ned 35 prosent i landets valuta, bolivar, noe som ikke gjør gjeldsforpliktelsene i dollar særlig hyggelige.Amerikanske selskaper skal fortsatt ha mulighet til å kjøpe olje fra Venezuela i tiden fremover, men betalingene må settes på en konto som ikke kan røres så lenge Maduro og hans regime sitter i en maktposisjon.Et fat nordsjøolje omsettes for 60,68 dollar tirsdag, opp 1,00 prosent.


Les også