ExxonMobil fant mer sort gull i søramerikansk gullområde

Har gjort 12 (!) funn på rad i samme blokk.

Akkurat i det nedtellingen til julaften hadde begynt for rundt to måneder siden, gjorde ExxonMobil nok et oljefunn utenfor kysten av det lille søramerikanske landet Guyana. Det var det tiende funnet på rad på under fire år i Stabroek-blokken. Rett etter nyttår startet boringen av to nye letebrønner; Haimara-1 og Tilapia-1.Onsdag er resultatene klare fra brønnene som ble boret av henholdsvis Noble-boreskipet «Tom Madden» og Stena Drillings boreskip «Stena Carron».Fasiten er to nye funn. KjempepotensialDermed har ExxonMobil og partnerne gjort 12 funn på rad i det som med rette kan karakteriseres som et gullområde.Etter det tiende funnet økte oljegiganten ressursestimatet for den verdifulle Stabroek-blokken til mer enn fem milliarder fat oljeekvivalenter. Nå skal Noble-boreskipet bore en ny brønn rundt 10 kilometer vest for det seneste funnet, mens «Stena Carron» skal foreta en brønntest på Longtail-funnet. Selskapet skriver at det er potensial for hele fem flytende produksjons- lagrings- og losseenheter (FPSO-er) på Stabroek-blokken som kan produsere mer enn 750.000 fat olje pr. dag innen 2025. ExxonMobil er operatør med en eierandel på 45 prosent på blokken. Hess Guyana og CNOOC Nexen Petroleum eier henholdsvis 30 og 25 prosent hver.


Les også