Lagertall og strammere tilbudsside driver oljeprisen

Oljeprisen stiger onsdag på lagertall fra USA og OPEC-kutt. Samtidig er usikkerheten omkring Venezuela høy.

Onsdag stiger oljeprisen etter at oljelagrene overrasket på oppsiden, samtidig som at tilbudsbudssiden strammer seg til.Tall fra det amerikanske energidepartementets statistikkfløy viste at de amerikanske råoljelagrene økte med 1,3 millioner fat til 447,2 millioner fat i forrige uke.Ifølge Direkt Makro var det ventet at lagrene skulle øke med 2,2 millioner fat.Samtidig har det blitt kjent at bensinlagrene økte med 0,5 millioner fat mens destillatlagrene falt med 2,3 millioner fat. Her var det ventet at bensinlagrene skulle øke med 1,6 millioner fat og at destillatlagrene skulle falle med 1,8 millioner fat.Et fat nordsjøolje omsettes for 62,57 dollar onsdag, opp 0,79 prosent.Lettoljen handles for 53,90 dollar, opp 0,45 prosent.- Rapporten var moderat støttende, da oljelagrene holder seg stabile, til at etterspørselen fra raffineriene holder seg bra. Destillatetterspørselen var sterk, noe som hjelper til med å gi rapporten en noe bullish undertone, sa John Kilduff, partner hos Again Capital Management, til Reuters.Markedet følger svært nøye med på om OPEC+ evner å etterleve de uttalte og formaliserte kuttene som har blitt signalisert.OPEC+ kuttet produksjonen med 1,2 millioner fat om dagen i januar, ifølge Reuters.De amerikanske sanksjonene mot det statseide oljeselskapet i Venezuela, PDVSA, har heller ikke skapt store svingninger i markedet. Det er stort sprik i estimatene hva gjelder produksjonen i landet for 2019. Noen mener landet vil produsere mellom 1-1,5 millioner fat om dagen, mens andre er enda mer pessimistiske.Produksjonen i det kriserammede landet har omtrentlig halvert seg siden 2014.Dollaren styrket seg både onsdag og torsdag, og en sterkere dollar legger også nedsidepress på oljeprisen.I tillegg er frykten for global vekst tilstede på etterspørselssiden. Herunder også utviklingen i handelskrigen. Trump brukte ikke for mye tid på å snakke om handelspolitikken under gårsdagens State of the Union-tale, men den amerikanske presidenten sa at handelskonflikten er mulig å løse.Oljetankere på vei fra USA til KinaDe første oljetankerne fra USA til Kina på mange måneder er ventet å komme frem innen et par dager, melder CNBC.Når handelskonflikten var nærmest fastlåst i høst, ble også energihandelen mellom de to stormaktene stanset. Tankerne, som ble sendt i desember, underbygger Xi Jinpings lovnad om å handle mer amerikanske produkter, tross handelskrigen.Da oljeeksporten fra USA til Kina toppet ut våren 2018, sendte amerikanerne omtrentlig 500.000 fat om dagen til Kina. Skipene som nå er på vei skal til sammen inneholde omtrentlig en femtedel av dette, ifølge CNBC.Per nå er det ingen tankere som drar fra USA med retning Kina, ifølge CNBC. Dette fordi tollen vil være tilbake på eksport og import mellom de to landene fra 1. mars om de ikke lykkes med å komme til enighet.


Les også