Oljeprisen stiger kraftig

Nedrevidering av produksjonsforventningen i Saudi Arabia og flere fullt operative raffinerier sender oljeprisen nordover.

Publisert 13. mars 2019 kl. 21.15
Oppdatert 13. mars 2019 klokken 21.25
Lesetid: 2 minutter
Artikkellengde er 268 ord
Oljeprisen fortsetter oppgangen etter at de amerikanske lagertrekkene overgikk forventningene i forrige uke. I tillegg ble produksjonsforventningen til Saudi Arabia revidert ned.Et fat nordsjøolje omsettes for 67,62 dollar, opp 1,28 prosent.WTI-oljen handles for 58,40 dollar, opp 2,69 prosent.Det går mot slutten av vedlikeholdssesongen for raffineriene, og forrige uke falt de amerikanske lagrene kraftig etter at raffineriene nå virkelig drar igang igjen.Råoljelagrene falt med 3,9 millionet fat, noe som var 1,2 millioner fat mer enn det analytikerne hadde forventet.- Raffineriene kommer sakte men sikkert ut av vedlikeholdssesongen, OPEC-kuttene begynner å virke og problemene i Venezuela gjør at vi trolig kommer til å se flere lagertrekk i ukene som kommer, sa Phil Flynn, analytiker hos Price Futures Group, til Reuters.Det amerikanske energibyrået (EIA) valgte å nedjustere estimatene for den amerikanske råoljeproduksjonen i 2019 og 2020 tirsdag. Dog, nedrivideringene var ytterst små og amerikansk produksjon ventes å vokse kraftig både i 2019 og i 2020.Råoljeproduksjonen i USA kom inn på 12 millioner fat om dagen i forrige uke, ned 100.000 fat fra uken før, men fortsatt på rekordnivåer, heter det fra EIA.Mandag ble det kjent at verdens nest største råoljeprodusent, Saudi Arabia, forventer å kutte oljeeksporten i april, ifølge Reuters. Det viktigste OPEC-medlemet virker dermed å være fast bestemt på å overholde kuttavtalen fra desember og dermed legge press på oljeprisen. Saudi Arabia, som mildt sagt har et lukrativt skattesystem for bemidlede innbyggere, trenger mellom 70 og 80 dollar fatet for å finansiere statsbudsjettet.Et kraftig strømbrudd i Venezuela, som har vart i en ukes tid, har redusert oljeeksporten fra landet som er i dyp krise. Dette legger også oppsidepress på oljeprisen.