Årsbeste for oljeprisen

Amerikanske medier melder at all oljeimport fra Iran skal stanses. Det sender oljeprisen opp nær tre prosent.

Prisen for et fat Brent-olje passerte mandag morgen over 74 dollar etter en opptur på nær tre prosent. Det er det høyeste nivået så langt i år.Ikke siden 31. oktober i fjor har oljeprisen vært over 74 dollar fatet.Ifølge kilder Reuters og Washington Post har snakket med, forbereder amerikanske myndigheter nå å stramme inn på sanksjonene mot Iran med virkning fra 2. mai.Det var i november i fjor at åtte land ble innvilget midlertidige unntak fra sanksjonene, og dermed fikk lov til å fortsette å importere iransk råolje.Amerikanske myndigheter ventes å komme med en offisiell kunngjøring mandag morgen lokal tid.Landene som i en seksmåneders periode fikk tillatelse til å fortsette iran-importen, og som nå må finne andre kilder å importere olje fra, er Hellas, India, Italia, Japan, Kina, Sør-Korea, Taiwan og Tyrkia. Myndigheter i disse landene har ifølge Reuters protestert som følge av et allerede stramt marked og høye drivstoffpriser som tynger industrien.Hellenic Shippng News viser til Refinitiv som anslår at Kinas import fra Iran ligger på rundt 754.000 fat pr. dag i april, opp fra 565.000 fat pr. dag i mars.Hittil i år er prisen for Brent-olje opp rundt 37 prosent. Den ligger imidlertid fortsatt rundt 12 dollar under toppnivået fra i fjor høst.


Daglig leder

RH Raadgiverhuset Rekruttering • Statsbygd i Trøndelag

Les også