Oljeanalytiker: De undervurderer effekten

Oljeprisen er nå på vei mot det lengste ukentlige rallyet på over fire år.

Energi

Oljeprisen styrer nå mot det lengste ukentlige rallyet siden 2015, skriver senior oljeanalytiker i DNB Markets, Helge André Martinsen, i en fersk kommentar.Brent-prisen endte ned i går, og fortsetter fredag morgen fallet, til tross for at Polen og Tyskland onsdag kveld stoppet oljeimport fra den store russiske Druzhba-rørledningen.Bakgrunnen for at importen ble stoppet var at det oppstod kvalitetsproblemer i forrige uke da en ukjent russisk produsent forurenset oljen med høye nivåer organisk klorid.- Likevel er oljeprisen på vei mot den lengste ukentlige «winning streak» på nesten fire år, etter at Trumps ganske overraskende kansellering av dispensasjoner, skriver Martinsen, og viser dermed til mandagens melding om at USA ikke vil forlenge den midlertidig dispensasjon fra Iran-sanksjonene for de åtte landene som har hatt dette i omtrent et halvt år. - Vi forventer at Trumps kansellering raskt vil fjerne én million fat per dag av Irans oljeeksport, påpeker Martinsen, og vil også komme med en rask påminnelse om hva som skjedde med Irans oljeeksport i november i fjor, og mener det ser ut som at analytikerne undervurderer den hurtige effekten kanselleringen vil ha på Irans oljeeksport. - I fjor hadde USAs Iran-sanksjoner effekt fra begynnelsen av november. Til tross for at Trump-administrasjonen utstedte dispensasjoner, gjorde de det ikke før samme dag som sanksjonene ble iverksatt, påpeker oljeanalytikeren.Grunnet usikkerheten falt Iran-eksporten den gang ifølge Martinsen med 1,1 millioner fat per dag i november.- Så det er ingen grunn til å ikke forventer en rask nedgang i Irans oljeeksport også denne gangen, når dispensasjonene nå er offisielt og endelig kansellert, skriver Martinsen i rapporten.

olje
oljeprisen
iran
sanksjoner
donald trump
russland
polen
tyskland
Nyheter
Energi