Oljeprisen krøp seg over 70 dollar

Oljeprisen brøt 70-dollarsgrensen torsdag kveld etter et tilsbudssiden virker å være stram.

Litt før klokken 20 steg spotprisen på et fat brentolje til over 70 dollar. Den neste timen falt prisen tilbake med omkring 70 cent.Forklaringen på den plutselige tilbakegangen kan sees i sammenheng med at den østlige militærlederen i Libyra, General Khalifa Haftar, har beordret sine styrker til å marsjere inn i Tripoli, ifølge CNBC.Et fat nordsjøolje omsettes for 69,28 dollar, ned 0,32 prosent.WTI-oljen handles for 62,17 dollar, ned 0,46 prosent.Brentoljen har steget helel 30 prosent i år, mens WTI-oljen er opp næmrere 40 prosent. Mye av årsaken må tilskrives kollapsen i Venezuela, en OPEC+-allianse som holder ord og sanksjonene mot Iran som har kompensert for den kraftige shale-veksten i USA.Etter at de amerikanske sanksjonene mot Iran ikke ble like omfattende som markedet ventet på et tidligere tidspunkt, produserte OPEC for mye olje i forhold til etterspørselen i markedet i andre halvår 2018. Etter at OPEC og kartellets allierte (OPEC+) ble enige om en kuttavtale i desember i fjor, har oljeprisen steget jevnt og trutt i takt med at alliansen har holdt ord.Kollapsen i Venezuela har også hatt stor virkning på markedet. Produksjonen i landet har falt dramatisk til godt under én million fat om dagen.OPEC+ skal holde et nytt møte i juni, og forventingene i markedet er at alliansen vil komme frem til en kuttavtale som strekker seg ut året.På etterspørselssiden har det vært stor frykt for en nedkjøling i verdensøkonomien. Veksten i Kina kommer sannsynligvis til å falle ned mot nedre halvdel av landets egen guiding på mellom 6-6,5 prosent.I USA priser rentemarkedet inn en resesjon fra 2020.I Tyskland, og Eurosonen for øvrig, er veksten særs svak. Torsdag ble det publisert en rapport fra de ledende økonomiske instituttene i landet som varslet en «signifikant nedkjølning» i 2019.«Joint Economic Forecast» som rapporten heter, forventer at veksten i Tyskland, lokomotivet i EU, bare vil komme inn på 0,8 prosent i 2019.Dette er en dramatisk nedrevidering fra gruppens forrige rapport i høst da vekstforventingen lå på 1,8 prosent.Oljemarkedet har allikvel blitt positivt overrasket av relativt sterke PMI-tall fra både USA og Kina den siste tiden.- Det er et mye bedre etterspørselsbilde enn forventet etter de siste PMI-tallene fra Kina og USA. I tillegg kan man også få et hopp fra en potensiell løsning på handelskrigen mellom landene, sa Michael McCarthy, sjefsstrateg hos CMC Sydney, til Reuters.Handelssamtalene i Beijing i forrige uke skal ha ført partene nærmere hverandre, og det forventes at man vil bevege seg mot en enighet innen kort tid.Vedlikeholdssesongen blant raffineriene nærmer seg også slutten, og det forventes at dette vil ha en positiv innvirkning på oljeetterspørselen.