Oljeprisen nærmer seg 72 dollar fatet

Oljeprisen stiger tirsdag kveld. Svak eksport fra Iran, kollapsen i Venezuela og krigen i Libya er blant driverne.

Oljeprisen klatret tirsdag på ny svakhet fra tilbudssiden.Et fat nordsjøolje omsettes for 71,70 dollar, opp 0,65 prosent.WTI-oljen handles for 64,12 dollar, opp 1,14 prosent.I Libya skaper krigen mellom den østlige militærgruppen, ledet at General Khalifa Haftar, og den anerkjente regjeringen bekymring for oljeproduksjonen i landet. OPEC-landet produserer omkring én million fat om dagen under vanlige produksjonsforhold.De amerikanske sanksjonene mot Iran og Venezuela er en vedvarende faktor som legger press på tilbudssiden. Irans oljeeksport har så langt i april vært den laveste siden årsskiftet, ifølge Reuters.«Kollapsen i Venezuelansk produksjon og sanksjonene mot Iran har satt er stort spørsmålstegn over tilbudssiden. Med så mange trusler mot tilbudet blir markedssentimentet mer og mer «bullish» for hver dag. Dette burde være positivt for oljeprisen i de kommende ukene», sa Norbert Ruecker, hos Julius Baer, til Reuters.På den andre siden er det bekymring for hvorvidt russerne vil holde seg til kuttavtalen med OPEC. De siste ukene har flere kilder rapportert om et stort ønske blant russiske myndigheter om å øke produksjonen med dagens prisnivå.Det russiske oljeselskapet Gazprom forventer at kuttavtalen mellom OPEC og kartellets allierte vil opphøre i løpet av første halvår, melder Reuters. OPEC+ skal møtes for å diskutere en mulig fortsettelse av dagens kuttavtale i juni.Det er også forventninger om at de amerikanske oljelagrene steg med 1,9 millioner fat i forrige uke. Om så skulle være tilfellet, var forrige uke den fjerde uken på rad med lagerbygging i USA.På etterspørselssiden er det på ingen måte positivt at vekstforventningene har blitt nedrevidert den siste måneden. Nå forventer konsensus en global vekst de neste årene nær trendvekst. Allikevel er deler av dette allerede diskontert inn, og kortsiktig er hovedfokus på tilbudssiden.