Pompeo: Irans sabotasje var et forsøk på å øke oljeprisen

USAs utenriksminister Mike Pompeo sier Iran forsøkte å få oljeprisen til å stige da de angivelig utførte sabotasje mot tankskip i Persiabukta tidligere i mai.

Patrick Semansky

Pompeos uttalelse torsdag kommer dagen etter at USAs nasjonale sikkerhetsrådgiver John Bolton sa at Iran «nesten sikkert» sto bak sabotasje mot fire tankskip utenfor De forente arabiske emirater 12. mai– Ja, Bolton har rett. Dette var en innsats fra iranerne for å øke prisen på råolje over hele verden, sier Pompeo, som torsdag er i Berlin i Tyskland.Iran har bestemt avvist påstanden til Bolton og kaller den absurd og meningsløs. En talsmann for iransk UD sa tidligere denne uken at USAs «onde hensikter» i regionen er viden kjent.Anklagene fra Pompeo kommer samtidig som krisemøtene i Mekka, hvor Saudi-Arabia torsdag kveld har kalt inn medlemmene av Den arabiske ligaen og Golfstatenes samarbeidsråd (GCC) til møter om spenningen i regionen.Ett av skipene det ble utført sabotasje mot var norske Andrea Victory. Norge deltar i granskningen av hendelsen, sammen med USA og andre land. To av skipene var saudiarabiske. Skipene ble rammet av miner som høyst sannsynligvis var iranske, ifølge Bolton.(©NTB)