Skyhøye forventninger til en av «årets mest spennende letebrønner»

Skuffelsen er et faktum: - Den tørre brønnen er en kjempesmell, ikke bare for landet, men også for selskapene involvert, sier analytiker.

I februar i år listet det norske analyseselskapet Rystad Energy opp årets mest spennende «wild cat»-letebrønner - brønner som bores på nye prospekter.En av brønnene det var knyttet høyest forventinger til var letebrønnen Kekra-1 utenfor kysten av Pakistan, med det italienske oljeselskapet Eni som operatør.«I Pakistan sikter Eni mot en potensiell 1,5 milliarder fats pris med sin Kekra-1 «wildcat» brønn, den første ultradypvannsbrønnen i landet på mer enn 10 år», skrev Rystad. Brønnen skulle bores med boreskipet «Saipem 12000».Landets statsminister Imran Khan øynet til og med muligheten for å bli selvforsynt med energi dersom letingen ga suksess.Resultatet? En tørr brønn og et betydelig tilbakeslag for Pakistans oljeambisjoner.Kroken på døren?- Den tørre brønnen er en kjempesmell, ikke bare for landet, men også for selskapene involvert, slår senioranalytiker Palzor Shenga i Rystad Energy fast i en kommentar.Ifølge Shenga hadde borekampanjen i utgangspunktet et budsjett på 75-80 millioner dollar. Dette vokste senere til rundt 100 millioner dollar, eller nær 900 millioner kroner, på grunn av tekniske utfordringer.Foruten Eni, er ExxonMobil og de lokale selskapene PPL og OGDCL, partnere på prosjektet.Rystad-analytikeren mener den mislykkede brønnen kan være starten på slutten for Pakistans drøm om et oljeeventyr.- På nåværende tidspunkt, virker det usannsynlig at det vil bli gjort nok et forsøk på offshore leteboring i Pakistan, til tross for det faktum at landets ultradypvannssone er konkurransedyktig priset, sier Shenga.- De fleste internasjonale selskapene har allerede flyktet fra det likviditetsskvisede landet, som er plaget av islamistisk militant vold. Det skuffende resultatet fra denne brønnen kan ventes å ha negativ effekt på fremtidige offshore lisensrunder i Pakistan, oppsummerer han.