Houthiene sto ikke bak droneangrep mot oljeledning

Droneangrepet mot en oljerørledning i Saudi-Arabia i mai, som Houthi-opprørerne i Jemen hevdet å stå bak, kom fra Irak, ifølge amerikansk etterretning.

Energi

Etterretningskilder opplyser til Wall Street Journal at dronene kom fra det sørlige Irak, ikke fra Jemen der Houthi-opprørerne holder til.Angrepet var rettet mot to pumpestasjoner knyttet til den 1.200 kilometer lange East West-rørledningen. Den transporterer daglig 5 millioner fat olje fra den østlige delen av Saudi-Arabia til en terminal ved Rødehavet, men måtte stenge etter angrepet.Houthi-opprørerne i Jemen påtok seg ansvaret for droneangrepet og hevdet at det var et svar på Saudi-Arabias krigføring mot dem i Jemen. Amerikansk etterretning trekker en annen konklusjon.Dronene kom fra det sørlige Irak, og avsenderen var trolig en iranskstøttet militsgruppe der, mener de.Iraks statsminister Abdel Abdul-Mahdi avviser dette og har bedt USA om å legge bevisene på bordet.- Etterretningstjenestene våre og flyvåpenet vårt avviser disse rapportene og sier at de har kontroll på luftrommet. Så vidt vi vet er det ikke framlagt noen beviser for dette, sa han.(©NTB)

olje
saudi arabia
irak
usa
Nyheter
Energi