Oljeprisen ned på lavere risikopremie og svak etterspørselsside

Oljeprisen faller tilbake mandag kveld norsk tid. Noe mindre friksjon mellom USA og Iran, frykt for global vekst som følge av handelskonflikten og OPEC-møtet i månedsskiftet juni-juli er driverne

Oljeprisen faller mandag ettermiddag etter at frykten for en svak etterspørselside tiltok og risikoen for en nært forestående militær konflikt mellom USA og Iran har falt.Et fat nordsjøolje omsettes for 64,46 dollar, ned 1,27 prosent.WTI-oljen handles for 57,33 dollar, ned 0,17 prosent.I forrige uke skjøt Iran ned en amerikansk overvåkningsdrone i det som ifølge iranske myndigheter var i landets luftrom. Dette økte den allerede høye spenningen mellom USA og Iran etter at iransk militære skal ha vært ansvarlig for angrepet på to oljetankere i Omanbukta uken før.Iranske myndigheter tar avstand fra angrepene, mens amerikanerne hevder hardnakket at Iran sto bak.Donald Trump skal ha tilbaketrukket et angrep mot Iran i siste sekund etter dronefornærmelsen i forrige uke, ifølge Reuters. Over helgen har blant annet utenriksminister Mike Pompeo uttalt at USA vil opptrappe sanksjonene mot Iran uten militærmakt.Når USA ser ut til å velge en diplomatisk holdning mot Iran, reduseres risikopremien for oljeprisen.Svak etterspørselssideDet internasjonale energibyrået (IEA) valgte denne måneden å nedrevidere sitt estimat for oljeetterspørselen i 2019. Byrået mener at handelskrigen mellom USA og Kina vil svekke veksten og dermed etterspørselen etter råvaren.Både mai og juni har vist svake makrodata både fra Kina og USA, og det kan se ut til at handelskrigen begynner å slå inn også på harde datapunkter.Oljemarkedet vil følge nøye med på hva som kommer ut av et mulig møte mellom Kinas president Xi Jinping og Donald Trump under G20-møtet senere denne uka.Alle venter på OPEC-møtePå tilbudssiden handler det meste om OPEC-møtet som avholdes i Wien 1. - 2. juni. Konsensus forventer at møtet vil konkludere med en kuttavtale, minst ut året, på nivå med dagens avtale. Den russiske energiministeren, Alexander Novak, uttalte mandag at det internasjonale samarbeidet har bidratt til å stabilisere oljemarkedet og at dette har vært viktigere enn noen gang, ifølge Reuters.OPEC skal være enige om en forlengelse av kuttavtalen internt, og med støttende uttalelser fra russiske myndigheter ligger det i kortene at OPEC og dets allierte blir enige om en forlenget kuttavtale om en ukes tid.


CFO

NattoPharma ASA • Lysaker