Trump etter tankangrepene: - Nå er de i store, store vanskeligheter

Torsdagens angrep på to oljetankere i Omanbukta øker spenningen mellom USA og Iran.

Torsdag ble to oljetankere angrepet i Omanbukta ved Hormuzstredet, deriblant Frontline-tankeren Front Altair. USA har lagt skylden på Iran, og under et intervju med Fox and Friends fredag kommenterte Trump situasjonen.- Iran gjorde det. Det var båten deres, sa Trump med referanse til en video som skal vise iransk militære som fjerner en intakt mine fra en av de to tankerne etter angrepene.På spørsmål om hvilke tiltak USA vil iverksette for å unngå lignende angrep var presidenten noe mer utydelig.- Vi vil se på hvordan vi kan stoppe disse uhørte handlingene. Vi vil se hva som skjer, og vi tar ikke lett på det; jeg kan fortelle deg det.Trump mener at Iran har forandret seg mens han har vært i det ovale kontor, men han er mener landet har satt seg i en svært vanskelig situasjon.- De var ustoppelige, og nå er de i store, store problemer.Presidenten var også tydelig på spørsmål om en mulig iransk nedstengning av Hormuzstredet.- De kommer ikke til å stenge. Det (Hormuzstredet, red. anm) kommer ikke til å bli stengt lenge, uttrykte presidenten.Hormuzstredet ligger i Persiagulfen sør for Iran. Det går omkring 18 millioner fat om dagen igjennom denne sjøpassasjen. Om Iran skulle iverksette stengning vil det kunne føre til furore i oljemarkedet, samt skape store geopolitisk uro.Konflikten har sitt utspring fra 2015 da Donald Trump trakk USA ut av den multinasjonale atomavtalen med Iran og innførte sanksjoner mot landet. I høst fikk flere land «waivers» - unntak - fra forbudet mot å importere iransk olje, men disse har nå blitt trukket tilbake.- De vet det, og de har blitt fortalt ettertrykkelig. Vi vil ha de tilbake rundt forhandlingsbordet, hvis de vil komme tilbake, sa Trump med referanse til atomprogrammet i landet.