Tyrkia trosser EUs trusler om sanksjoner

Tyrkia har sendt et nytt prøveboringsskip til Kypros, tross trusler fra EU om å innføre «passende tiltak» mot det unionen mener er ulovlig oljeleting.

A Turkish police officer patrols the dock, backdropped by the drilling ship 'Yavuz' scheduled to be dispatched to the Mediterranean, at the port of Dilovasi, outside Istanbul, Thursday, June 20, 2019. Turkish officials say the drillship Yavuz will be dispatched to an area off Cyprus to drill for gas. Another drillship, the Fatih, is now drilling off Cyprus' west coast at a distance of approximately 40 miles in waters where the east Mediterranean island nation has exclusive economic rights. The Cyprus government says Turkey's actions contravene international law and violate Cypriot sovereign rights. (AP Photo/Lefteris Pitarakis) Lefteris Pitarakis

Tyrkerne leter etter olje og gass 60 kilometer utenfor kysten av Kypros. Det er godt innenfor Kypros' økonomiske sone og skjer uten godkjenning fra gresk-kypriotiske myndigheter i Nikosia.EUs utvidelseskommissær Johannes Hahn har sagt at den tyrkiske boringen er uakseptabel. Unionens toppmøte, som starter torsdag, er ventet å vedta et punkt om at EU vil følge utviklingen nøye og stiller seg solidarisk bak medlemslandet Kypros i spørsmålet om «Tyrkias fortsatte ulovlige borevirksomhet». Det står også at toppmøtet setter pris på at EU-kommisjonen er bedt om å komme med forslag til «passende tiltak» som reaksjon på den tyrkiske oljeletingen.Kypros' president Nikos Anastasiades ba tirsdag EU om å ta affære overfor Tyrkia og krevde at toppmøtet skulle komme med en klar fordømmelse.– Vi ønsker en hardere holdning fra EU, sa han til kypriotisk fjernsyn.Snur ikkeMen den skjerpede tonen har altså ikke fått tyrkerne til å stanse aktiviteten utenfor øya, som er delt mellom EU-medlemmet Kypros og den ikke anerkjente tyrkiske republikken Nord-Kypros. Kun Tyrkia anerkjenner sistnevnte, som ble opprettet da Tyrkias militære tok kontroll over deler av øya øst i Middelhavet i 1974.Etter å ha inspisert det nye leteskipet før det satte kursen mot Kypros, sa Tyrkias energiminister Fatih Donmez at landet «uten avbrudd vil fortsette leteaktivitetene som følger av våre legitime rettigheter». President Recep Tayyip Erdogan kom nylig med et lignende budskapArrestordreKypros har utstedt arrestordre på mannskapet på det første leteskipet, men Erdogan sier kypriotene ikke vil komme godt ut av en eventuell pågripelse.Donmez beskylder de gresk-kypriotiske myndighetene for å «gjemme seg bak EU» og sier det ikke er opp til regjeringen i Nikosia å avgjøre saker som angår hele øya.Tyrkia nekter Kypros å bore utenfor landets kyst så lenge konflikten på øya ikke er løst.(©NTB)