Konflikten i Midtøsten eskalerer - oljeprisen stiger

En rekke faktorer påvirker oljeprisen på ukens siste handelsdag.

Energi

Oljeprisen stiger fredag kveld etter at spenningen i Iran har eskalert. Oljeprisen støttes også av OPEC-enigheten forrige helg og svake produksjonsdata fra kartellets medlemmer for juni.Et fat nordsjøolje omsettes for 64,30 dollar, opp 1,80 prosent.Lettoljen handles for 57,61 dollar, opp 1,43 prosent.På tilbudssiden har konflikten i Midtøsten eskalert som følge av at Iran skal ha truet et britisk skip med kapring fredag. Dette skjer etter at det torsdag ble det kjent at Iran har innkalt den britiske ambassadøren etter at myndighetene i Gibraltar stanset et oljeskip som antas å ha brutt EU-sanksjoner ved å frakte iransk råolje.Konfliktnivået har vært noe lavere de siste par ukene etter at Trump-administrasjonen valgte å benytte økonomiske, og ikke militære, sanksjoner mot Iran som følge av angrepene i Omanbukta i juni.Videre gir kuttavtalen mellom OPEC og dets allierte på 1,2 milloner fat om dagen viktig støtte for oljeprisen. Kartellet og samarbeidspartnerne (deriblant Russland) er relativt fornøyde med nivået på oljeprisen, lavere volatilitet og utviklingen for øvrig.Samtidig viste en Reuters-undersøkelse at det ble pumpet opp 29,60 milloner fat om dagen innenfor OPEC-kartellet i juni. Dette er 170.000 fat lavere enn i mai og den svakeste produksjonen på hele fem år, melder nyhetsbyrået.Saudi Arabia øke produksjonen med omkring 100.000 fat til 9,8 millioner fat om dagen, men dette var ikke nok til å kompensere for ytterligere bortfall fra Iran og Venezuela. EtterspørselssidenWall Street faller på rentefrykt etter en sterk arbeidsmarkedsrapport fredag. Oljeprisen presses som oftest ned av en negativ utvikling på Wall Street. Allikevel kan et sterkt arbeidsmarked, og derfor utsikter til høyere konsum enn ventet, være positivt for oljeprisen på mellomlang sikt.Svake nøkkeltall fra Eurosonen denne uken legger også nedsidepress på oljeprisen.I bakgrunnen ligger også bekymringene rundt global vekst som følge av handelskrigen mellom USA og Kina. Selv om partene ble enige om «våpenhvile» forrige helg, er konflikten fortsatt uforutsigbar. Det liker investorene dårlig.I tillegg viste tall fra Det amerikanske energidepartementet, EIA, at de amerikanske råoljelagrene falt 1,1 millioner fat i forrige uke. Dette var vesentlig lavere enn forventningene etter at API-tallene viste lagertrekk på fem millioner fat tidligere denne uken.Årsaken til de svake tallene skal ifølge Reuters være at raffineriene tok til seg, og produserte, mindre enn ventet.

oljeprisen
Nyheter
Energi