Oljeprisen preges av nye vekstbekymringer

En oppdatering fra IMF og full produksjon på Sharara-feltet i Libya skaper usikkerhet omkring oljeprisen.

Oljeprisen stiger tirsdag kveld, etter å ha falt på ettermiddagen, som et resultat av nye nedrevideringer av global vekst og full produksjon på Libyas største oljefelt.Et fat nordsjøolje omsettes for 63,34 dollar, opp 0,09 prosent. Brentoljen var ned nesten én prosent ved 13-tiden tirsdag ettermiddag.WTI-oljen handles for 56,43 dollar, opp 0,37 prosent.Under den kvartalsvise oppdateringen tirsdag advarte IMF mot et «prekært» 2020. Ifølge deres prognose vil den globale veksten være på 3,5 prosent i 2020.Hva gjelder vekstprognosen for inneværende år, nedjusterte IMF denne ytterligere. Pengefondet mener nå at veksten i verdensøkonomien vil lande på 3,2 prosent i år. Det er ned 0,1 prosentpoeng fra aprilprognosen, og 0,2 prosentpoeng fra årets første beregning som ble lagt fram i januar.IMF opprettholder sine anslag fra juni når det kommer til den økonomiske veksten i USA i inneværende år. De ser for seg at den amerikanske økonomien vil vokse med 2,6 prosent i 2019.Det er handelskonflikten mellom USA og Kina og et rotete brexit som ligger til grunn for nedrevideringene fra Det internasjonale pengefondet.TilbudssidenPå tilbudssiden er det hovedsakelig to temaer som opptar investorene.Etter at det største oljefeltet i Libya, Sharara, ble stengt ned fredag i forrige uke, har det vært en viss frykt for at landet som produserer om lag 1.15 millioner fat om dagen skal oppleve et lengre avbrudd i produksjonen. Tirsdag var imidlertid produksjonen tilbake til normalnivå, som ifølge Reuters skal ligge på om lag 290.000 fat om dagen.Det andre temaet som er av særlig interesse er utviklingen i Midtøsten. Med dronenedskytninger, kapring av oljetankere og annen krigsnær virksomhet er det utvilsomt en konstant spenning i området. Allikevel er det flere meglerhus som har liten tro på at Iran kan/vil evne å ta ut hele Hormuzstredet slik at opp mot 21 millioner fat om dagen får trøbbel med å finne veien til markedet.Videre venter markedet på API-tallene som kommer 22.30 norsk tid. De offisielle tallene fra amerikanske myndigheter kommer onsdag morgen. Ifølge Reuters venter konsensus at de amerikanske råoljelagrene falt med om lag 3,4 millioner fat i forrige uke. Tallene er mer spennende enn normalt da effekten av stormen Barry er noe usikkert.