Plankekjøring for OPEC, men dette kan knekke oljeprisen

Energi

Oljeprisene har fått seg et oppsving mandag, etter at Saudi-Arabia og Russland har blitt enige om å videreføre nåværende produksjonskutt i ytterligere 6-9 måneder.Iran vil ikke blokkere planen, men landets oljeminister Bijan Zanganeh advarer ifølge Reuters mot at OPEC «kan dø» hvis Saudi-Arabia og Russland ensidig fortsetter å sette produksjonspolitikken.I tillegg løfter en våpenhvile i handelskrigen mellom USA og Kina stemningen.Brent-oljen stiger 2,6 prosent til 66,42 dollar fatet i dagens handel, mens WTI-oljen er opp 2,7 prosent til 60,03 dollar fatet.- Mellom barken og vedenAnalysesjef for råvarer i SEB, Bjarne Schieldrop, mener OPEC har befunnet seg mellom barken og veden i forkant av denne ukens OPEC-møte.- På den ene siden taper de markedsandeler til kraftig stigende USA-produksjon, på den andre siden svekker oljeetterspørselen seg i takt med veksten i verdensøkonomien. Det er sant at OPEC sett under etter taper markedsandeler. Men denne byrden er ikke likt fordelt, ettersom Venezuela og Iran tar nesten hele støyten. De andre OPEC-medlemmene (og medlemmer av OPEC+) tar i bunn og grunn ingenting i det hele tatt, skriver han i en oppdatering.Schieldrop viser til at Saudi-Arabia fra januar til mai produserte bare 173.000 fat per dag under 2014/2018-snittet, mens Russland var 371.000 fat per dag over.- Det er derfor lett for de største produsentene å rullere kuttene, ettersom det egentlig ikke koster dem noe, eller veldig lite å gjøre det. Den eneste prisen de må betale er å holde igjen noe produksjon, og å avstå fra å øke den i takt med oljeetterspørselen mens de høster en oljepris på 60-70 dollar per fat, fortsetter han.- Kan bli veldig «bearish»Men ifølge analysesjefen vil det «selvfølgelig» bli problematisk når Iran og Venezuela etterhvert kommer tilbake til markedet.- Og det kan virkelig bli et veldig «bearish» øyeblikk i oljemarkedet. Gitt det store antall usikkerhetsmomenter i oljemarkedet, har OPEC heller lært seg å handle i etterkant enn å være ute i forkant. OPEC må hanskes med at Iran og Venezuela kommer tilbake til markedet på et tidspunkt, men vil ta hånd om det den dagen det skjer, fortsetter Schieldrop.- Akkurat nå er ting som de er, og det er lett for OPECs viktigste produsenter og Russland å rullere kuttene fremover inn i 2. halvår 2019 - og trolig inn i 1. kvartal 2020, legger han til.- Følg med på Kina/IranOljeanalytiker Anders Holte i Kepler Cheuvreux mener en rullering av kuttene er et akseptabelt utfall hvis man vil unngå et betydelig oljeprisfall.- Når vi ser på IEAs prognoser (Det internasjonale energibyrået), er det klart at OPEC må kutte også i 2020 for å unngå at lagrene stiger igjen. Husk at IEA i 2020 estimerer en global BNP-vekst på 3,4 prosent. Hvis handelskonflikten mellom USA og Kina akselererer, ser IEA for seg en etterspørselsreduksjon på 0,35 millioner fat per dag i 2020, noe som betyr et behov for dypere OPEC-kutt, skriver han i en oppdatering Hegnar.no har fått tilgang til.Holte påpeker videre at OPEC så klart vil avvente utfallet av G20-møtet før noe besluttes.- Et punkt å se på er Kinas import av iransk olje. Hvis USA og Kina kommer til enighet, kan det resultere i at Kinas import av iransk olje faller til null. Det kan bety en forbedret markedsbalanse i området én million fat per dag, og slik sett vil , OPEC være «home free» for 2020. Som alltid kan vi vente en rekke nyheter fremover, under og etter møtet. I det minste for nå, er stabilitet det beste vi kan håpe på, skriver analytikeren.

oljeprisen
opec
russland
saudi-arabia
bjarne schieldrop
seb
anders holte
kepler cheuvreux
iran
kina
handelskrig
Nyheter
Energi