Shale-bonanza, geopolitikk og nøkkeltall preger oljeprisen

Et fat nordsjøolje handles opp tirsdag kveld norsk tid.

Oljeprisen stiger tirsdag etter at konflikten i Midtøsten og Opec-kutt veier tyngre enn utsiktene til en svakere global økonomi.Et fat nordsjøolje omsettes for 64,06 dollar, opp 0,28 prosent.WTI-oljen handles for 57,83 dollar, opp 0,29 prosent.OPEC og dets allierte (deriblant Russland) inngikk en avtale i forrige uke om å fortsette produksjonskuttet på 1,2 millioner fat om dagen frem til mars neste år. Avtalelengden på ni måneder ble tolket positivt av markedet.Videre er utviklingen i kriserammede Iran støttende for oljeprisen. Landet skal ha truet med å starte opp igjen deaktiverte sentrifuger og dermed få opp produksjonen av uran, som brukes til produksjon av atomvåpen. En slik handling blir sett på som en ytterligere trussel mot den internasjonale atomavtalen som USA forlot, med Trump i spissen, i 2015.I tillegg skal en iransk offiser ha uttalt at den britiske overtakelsen av en iransk oljetanker utenfor Gibraltar i forrige uke ikke vil gå "ubesvart", ifølge Tasnim, gjengitt av Reuters.Handelskrigen begynner å slå inn på harde dataPartene i handelskonflikten, USA og Kina, skal tilbake til forhandlingsbordet denne uken, melder Reuters, uten at det finnes signaler om at partene har nærmet seg hverandre.For nå begynner virkelig handelskrigen å få reelle økonomiske effekter.Japans «core machinery orders», et mål på selskapenes investeringer i landet, var ned hele 7,8 prosent lavere fra mai-nivået, mot forventningen om et fall på 4,7 prosent. Selskapene virker å være svært usikre på utfallet, og utviklingen, av handelskrigen og holder investeringene tilbake. Dette er svært bekymringsverdig for global økonomi.I tillegg viste tall fra japanske myndigheter at reallønnsveksten falt for femte måned på rad. Det er med andre ord ingen tegn til at det japanske arbeidsmarkedet er særlig stramt.Amerikansk produksjon til rekordnivåerUSA produserte 12,162 millioner fat råolje per dag i april 2019, mot 11,916 millioner fat per dag måneden før.Det opplyser det amerikanske energidepartementets statistikkfløy, EIA, mandag.April 2019 er første gang månedsproduksjonen i USA oversteg 12 millioner fat per dag, og dette kommer mindre enn et år siden produksjonen steg over 11 millioner fat pr dag i august 2018.API-tallene for de amerikanske oljelagrene vil bli offentliggjort 22.30 norsk tid. Konsensus forventer et lagertrekk av råolje på 3,6 millioner fat, noe som vil implisere fire uker på rad med lagertrekk i USA.