Slik går det med oljeprisen

Oljeprisen er stabil tirsdag morgen. Handelskrigen begynner å slå inn på harde data.

Oljeprisen et stabil tirsdag morgen. Markedet er fortsatt bekymret for etterspørselsutsiktene og den siste tids signaler om at handelskonflikten begynner å vise seg også i harde data. Et fat nordsjøolje omsettes for 63,90 dollar, opp 0,03 prosent.WTI-oljen handles for 57,44 dollar, ned 0,38 prosent.Japans «core machinery orders», et mål på selskapenes investeringer, var ned hele 7,8 prosent fra mai-nivået, mot forventningen om et fall på 4,7 prosent. Selskapene virker å være usikre på utfallet av handelskrigen og holder investeringene tilbake. Dette er svært bekymringsverdig for global økonomi.I tillegg viste tall fra japanske myndigheter at reallønnsveksten falt for femte måned på rad. Det er med andre ord ingen tegn til at det japanske arbeidsmarkedet er særlig stramt.Konflikten i Iran virker støttende på oljeprisen. Landet skal ha truet med å starte opp igjen deaktiverte sentrifuger og dermed få opp produksjonen av uran. En slik handling blir sett på som en ytterligere trussel mot den internasjonale atomavtalen som USA forlot, med Trump i spissen, i 2015.USA har innført kraftige økonomiske sanksjoner mot Iran for å presse landet til å produsere mindre uran og dermed ruste ned atomprogrammet ytterligere enn hva 2015-avtalen legger opp til.Sanksjonene betyr blant annet at Iran nesten ikke får eksportert olje fra landet, som er en essensiell del av økonomien.Onsdag, klokken 22.30 norsk tid, kommer også API-tallene som markedet forventer at skal vise et lagertrekk på 3,6 millioner fat i forrige uke, ifølge en Reuters-undersøkelse.Rekordproduksjon i USAUSA produserte 12,162 millioner fat råolje per dag i april 2019, mot 11,916 millioner fat per dag måneden før.Det opplyser det amerikanske energidepartementets statistikkfløy, EIA, mandag.April 2019 er første gang månedsproduksjonen i USA oversteg 12 millioner fat per dag, og dette kommer mindre enn et år siden produksjonen steg over 11 millioner fat pr dag i august 2018.