Svenskeid oljetanker tatt av Iran

Den iranske Revolusjonsgarden har tatt kontroll over en svenskeid oljetanker registrert i Storbritannia og ført den til havn på iransk side av Hormuzstredet.

Det er Revolusjonsgarden selv som bekrefter dette. Stena Bulk opplyser at det dreier seg om det London-registrerte tankskipet Stena Impero, som har 23 personer om bord. Skipet, rederiets nyeste, er et MR2-produkttankskip på 50.000 dødvekttonn, og ble levert fra det kinesiske verftet CSSC i februar 2018.Skipet ble overrasket av uidentifiserte, små hurtigbåter og et helikopter da det skulle passere Hormuz-stredet på vei til Al Jubail øst i Saudi-Arabia. Stena har ikke kontakt med tankskipet. Rederiet sier hendelsen fant sted i internasjonalt farvann, men Revolusjonsgarden sier skipet befant seg i iransk havområde. Stena Bulk har ikke fått meldinger om at det skal være skadde blant mannskapet. Sist kontakt mellom rederi og tankskip var klokken 17 norsk tid fredag.Stena samarbeider tett med britiske myndigheter om håndteringen av situasjonen, heter det i en pressemelding. OPPDATERING kl. 21:45: En Liberia-flagget råoljetanker av typen VLCC - Very Large Crude Carrier - tilhørende Algeria-selskapet Sonatrah skal også være tatt. Den 12 år gamle VLCC-en Mesdar, som driftes av skotske Norbulk Shipping var på vei til Tanura da den ble overrumplet, ifølge medierapporter.Aksjonen mot de britisk-registrerte tankskipene må ses i sammenheng med den iranske oljetankeren Grace 1, som ble bordet av britiske soldater utenfor Gibraltar 4. juli. Det var mistanke om at skipet skulle frakte olje til Syria, i strid med EUs sanksjoner mot landet. Skipet ble tatt i arrest, og seilingsforbudet ble fredag forlenget med 30 dager. Iran har protestert på det sterkeste og mener USA står bak operasjonen.Stena Bulk har en flåte bestående av 9 produkttankere, fire suezmax råoljetankere og tre store gasstankskip, ifølge VesselsValue. I tillegg eies 5 råoljetankere gjennom felleskontrollerte foretak. Den heleide flåten verdsettes til 728 millioner dollar, eller nær 6,3 milliarder. Snittsalderen er 7 år.(©NTB)