Oljeekspert: Oljeprisen kan falle videre 5-7 dollar

Estimater peker på at 12-14 millioner fat med iransk råolje befinner seg ved kinesiske havner, enn så lenge forblir oljen ubrukt.

Iranske oljetankere har i det stille lastet av flere millioner fat råolje ved kinesiske havner, ifølge “ship tracking data”, dette til tross for amerikanske sanksjoner mot råolje fra OPEC-landet. Ingen tegn til stans Leveransene, som eksperter mener ikke ser ut til å stanse kan gi en ny dimensjon til den pågående handelskrigen, dersom Beijing skulle finne på å bruke oljen. I tillegg vil potensiell bruk av oljen få konsekvenser for oljeprisen. John Kilduff, grunnlegger og partner i energitradingselskapet Again Capital sier til CNBC torsdag at dersom Kina skulle bestemme seg for å bruke oljen, vil oljeprisen trolig falle fem til syv dollar fatet. Stephen Brennock, analytiker i PVM Oil Associates er enig. “Det er rimelig å anta at dersom Kina skulle ta i bruk oljen vil oljeprisen bli satt under enormt press”. Videre sier Brennock at det i tillegg vil utløse krass respons fra det Hvite Hus. Bryter enn så lenge ikke med sanksjonerEttersom oljen forblir ubrukt har det ikke kommet noen reaksjon fra Washington. Kina lagrer oljen i såkalte “bonded storage”, hvilket betyr at oljen ikke er direkte tilgjengelig for kinesiske kunder og dermed ikke blir brukt. Følgelig ikke et brudd på amerikanske sanksjoner. Kilduff estimerer videre at nye 20 millioner fat er på vei. Positivt for Iran og KinaIrans landbaserte oljelagre fylles opp som følge av redusert eksport, men pumpingen av olje kan ikke stoppe opp av den grunn. Å la oljen ligge under bakken kan medføre permanente ødeleggelser på landets oljebrønner. Lagring av oljen i kinesiske havner fører til at Iran slipper å bruke kapasiteten på lagring i tankflåten. Hvis Kina skulle bestemme seg for å bryte med amerikanske sanksjoner vil det hvertfall kunne utarte seg positivt for Iran. Kina kan få oljen på rabatt som følge av hjelpen, dermed en god avtale for begge parter, fortsetter Brennock.