Oljeprisen faller under 60 dollar

Handelskonflikten skaper frykt i markedet og kapitalen strømmen til trygge havner.

Oljeprisen faller mandag kveld som følge av frykt for global økonomi i lys av eskaleringen i handelskonflikten mellom USA og Kina.Et fat nordsjøolje handles for 59,98 dollar, ned 2,03 prosent.WTI-oljen omsettes for 55,00 dollar, ned 1,19 prosent.Torsdag i forrige uke skrev Donald Trump på Twitter at han vil innføre ytterligere 10 prosent toll på import fra Kina den 1. september.Det er varer verdt 300 milliarder dollar som nå blir belastet med importtoll. Det skal være en rekke forbruksvarer som vil bli rammet. Den nye importtollen kommer i tillegg til varene verdt 250 milliarder dollar som allerede har 25 prosent toll.Bank of America Merrill Lynch mener at den nye tollinnførselen vil redusere den globale etterspørselen etter olje med mellom 250.000 til 500.000 fat per dag, skrev Platts mandag.Det som også er verdt å merke seg er at varene med en verdi på omlag 250 milliarder dollar initielt hadde 10 prosent toll. Derfor er det frykt for at Trump kan stramme tollskruen enda strammere om ikke Kina nærmer seg amerikanerne rundt forhandlingsbordet.Aksjemarkedet faller tungt på handelsfrykt, og klokken 19.30 er S&P 500 ned om lag 2,60 prosent og Nasdaq Composite faller 3,20 prosent. Investorene trekker til trygge havner, som japanske yen, statsobligasjoner og gull. Risk-off-mentaliteten påvirker også etterspørselen etter oljekontrakter, et marked som er om lag 10 ganger så stort som det fysiske markedet.I tillegg falt kinesiske yuan til svakere enn 7 per dollar. Onshorevalutaen, som i realiteten kontrolleres av kinesiske myndigheter, ble dermed sluppet til det svakeste nivået på over et tiår. Åpenbart til stor forergelse for Donald Trump.I oljemarkedet får dette implikasjoner ved at Kina, som er storimportør av olje, opplever oljen som dyrere, alt annet like. Dette kan dempe etterspørselen etter råolje, bensin og destillater.Videre, ble det i helgen kjent at den iranske revolusjonsgarden skal ha erobret en ny oljetanker i Persiagulfen. Årsaken til angrepet skal være at oljetankeren smuglet om lag 700.000 fat med drivstoff. Et mannskap på syv skal også ha blitt anholdt, ifølge Reuters.