Oljeprisen falt tilbake fredag kveld

Trumps nye toll mot kinesiske importvarer preger oljemarkedet på ukens siste handelsdag.

Oljeprisen var opp nær tre prosent fredag ettermiddag, men fredag kveld er oljeprisen bare marginalt opp for døgnet. Det er Trumps avgjørelse om å innføre en ny 10 prosent toll mot varer verdt 300 milliarder dollar som påvirker oljemarkedet.Et fat nordsjøolje omsettes for 61,32 dollar, opp 0,46 prosent.WTI-oljen handles for 55,20 dollar.Torsdag skrev Donald Trump på Twitter at han vil innføre ytterligere 10 prosent toll på import fra Kina den 1. september.Det er varer verdt 300 milliarder dollar som nå blir belastet med importtoll. Det skal være en rekke forbruksvarer som vil bli rammet. Den nye importtollen kommer i tillegg til varene verdt 250 milliarder dollar som allerede har 25 prosent toll.Handelssamtalene mellom partene i Shanghai denne uken skal ha vært konstruktive, og dermed kom annonseringen av ny toll overraskende på mange.En talsmann for det kinesiske utenriksdepartementet skal ha uttalt fredag at kineserne vil komme med mottiltak om ikke amerikanerne trekker den nye tollbarrieren tilbake.Tidligere var kineserne den største kjøperen av amerikansk olje, men den kinesiske oljeimporten har falt markant det siste året som følge av at handelskrigen har eskalert.Allikevel er det verdt å merke seg prisingen i obligasjonsmarkedet nå impliserer nær 100 prosent sannsynlighet for et nytt rentekutt i september. Prisingen speiler også at investorene ser det som nærmest sikkert at renten skal kuttes med 50 basispunkter eller mer de neste 12 månedene.Rentekutt vil alt annet like stimulere amerikansk økonomi, som igjen vil gå ringvirkninger for hele verden. Da vil oljeetterspørselen stige, alt annet like.Tidligere i uken viste tall fra det amerikanske energidepartementets statistikkarm (EIA) at råoljelagrene i USA falt med 8,5 millioner fat i forrige uke.På forhånd var det ventet et lagertrekk på 2,6 millioner fat, ifølge Reuters.