Slik går det med oljeprisen

Oljeprisen henter seg noe inn igjen fredag morgen.

Oljeprisen reagerte kraftig på Donald Trumps varsel om toll på flere kinesiske varer, og Brent-oljen var i natt på det laveste nede i 60,98 dollar fatet.Fredag morgen henter prisene seg noe inn igjen, og Brent-oljen omsettes nå for 61,93 dollar fatet, opp 2,36 prosent, mens WTI-oljen stiger 1,87 prosent til 54,96 dollar fatet.Til sammenligning ble et fat Nordsjøolje omsatt for 63,62 dollar ved børsslutt torsdag.Trump varslet torsdag på Twitter at landet nå vil innføre ytterligere 10 prosent toll på kinesisk import til USA fra 1. september.USA trapper dermed opp handelskrigen etter våpenhvilen som ble inngått mellom de to landene i juni, og skaper frykt om en vedvarende handelskrig, som igjen vil ramme den globale økonomiske veksten.Ifølge The Wall Street Journal sier en person med kjennskap til saken at USAs handelsrepresentant Robert Lighthizer, finansminister Steven Mnuchin, økonomisk rådgiver i Det hvite hus Lawrence Kudlow og sikkerhetsrådgiver John Bolton var imot tarifføkningen. Men Trump var fast bestemt på økningen og ble støttet av Det hvite hus-rådgiveren Peter Navarro, melder TDN Direkt.- Trump doblet trusselen senere på dagen, og antydet at tariffene kunne øke over 25 prosent hvis handelssamtalene stopper opp. Olje var allerede under press før tariffannonseringen med svake produksjonsdata fra USA som øker bekymringen for svak oljeetterspørsel, men stigende spenninger ga tungt salg i råoljefutures, skrier analytikere i ANZ fredag, ifølge nyhetsbyrået.Vandana Hari i Vanda Insights skriver ifølge TDN Direkt at dagens oppsving i oljeprisene antyder at tradere mener råolje er oversolgt og et kupp på dagens nivåer.Analytiker Benjamin Lu i Phillips Futures påpeker ifølge nyhetsbyrået at selv om etterspørselssiden ser svak ut, gir pågående produksjonskutt i Opec og større fall enn ventet i råoljelagre i USA noe prisoptimisme.