Slik går det med oljeprisen

Oljeprisen stiger torsdag morgen. Onsdag ettermiddag falt den kraftig.

Brent-oljen er torsdag morgen opp 2,97 prosent til 57,90 dollar fatet, mens WTI-oljen stiger 3,15 prosent til 52,70 dollar fatet.Til sammenligning ble et fat Nordsjøolje omsatt for 57,15 dollar fatet ved børsslutt i Oslo onsdag. På det laveste ble Brent-oljen i går omsatt for 55,88 dollar fatet. Bakgrunnen for raset var overraskende lagertall og bekymring for utviklingen i handelskrigen.Tall fra EIA viste at de amerikanske oljelagrene steg med 2,4 millioner fat i forrige uke. Det bryter rekken på syv påfølgende uker med lagertrekk i USA, og det var ifølge Reuters på forhånd var ventet et lagertrekk på 2,8 millioner fat.De amerikanske råoljelagrene er nå om lag to prosent over femårssnittet på denne tiden av året. EIA nedjusterte også fjerdekvartalsanslagene sine for Brent-prisen til 65 dollar, ned fra tidligere 67 dollar per fat.«EIAs flate oljeprisanslag anerkjenner denne opp- og nedsiderisikoen i oljeprisen og EIAs prognoser for global oljelagerbygging er for tiden balansert. Allikevel, gitt usikkerheten i de nevnte faktorer, kan prisen komme seg ut av nivået midt på 60 dollar per fat dersom tilbud og etterspørselsbekymringer materialiserer seg de kommende månedene», heter det i meldingen.OpecBloomberg News skrev onsdag en artikkel med sitering av en representant for saudiarabiske myndigheter om at landet er i samtaler med flere av verdens største oljeprodusenter om å ta affære for å hindre ytterligere oljeprisnedgang, melder TDN Direkt.Analytikere mener ifølge nyhetsbyrået at uttalelsene kan være en grunn til at oljeprisen henter seg inn torsdag morgen.- Selv om ikke Opec offisielt har et eget oljeprismål, er det bredt forventet at de forsvarer gulvet på 60 dollar pr fat for Brent-olje, sier Vandana Hari i Vanda Insights.Opec og samarbeidslandene ble i juni enige om å forlenge den nåværende kuttavtalen.«Ifølge saudiarabiske myndigheter er alle muligheter på bordet (..) et planlagt møte i Abu Dhabi 9. september former seg til å bli en nøkkelhendelse i markedet», skriver analytikerne i ANZ i en oppdatering, ifølge TDN Direkt.Noen mener en svakere dollarkurs også bidrar til oppgangen i oljeprisen torsdag.- Den amerikanske dollaren faller litt tilbake og letter noe av presset på oljeprisene, sier senioranalytiker Alfonso Esparza i Oanda, melder TDN Direkt.