Amazon-sjef Jeff Bezos med fagre klimaløfter

ALL-IN I KLIMA: Jeff Bezos vil gjøre Amazon klimanøytrale innen 2040. Foto: NTB scanpix

Vil gjøre Amazon klimanøytralt innen 2040.

Amazon skal bli klimanøytralt innen 2040, og vil bruke kun grønn energi allerede i 2030, melder flere amerikanske og internasjonale medier.

Planen karakteriseres som et epokeskifte i USA.

– Vi vet at vi kan gjøre det og vi vet at vi må gjøre det, sa Amazon-sjefen Jeff Bezos på en pressekonferanse i Washington, der han lanserte «The Climate Pledge».

Blant tiltakene han legger frem er fossilfrie budbiler, og Amazon har bestilt 100.000 slike fra elbil-nykommeren Rivian.

Klimauke starter

Bezos oppfordrer samtidig andre selskaper å gjøre det samme, for sammen å kunne leve opp til Paris-avtalen - en avtale president Donald Trump har sagt at USA ikke vil følge, fordi den er «urettferdig».

Ifølge Paris-avtalen skal utslippet av drivhusgasser kuttes med 40 prosent (sammenlignet med 1990-nivåer) innen 2030 og 80-95 prosent innen 2050.

Bezos-utspillet kommer ifølge Affärsvärlden i forkant av den internasjonale klimauken som fredag innledes med blant annet skolestreiker over hele verden, ledet av den svenske aktivisten Greta Thunberg.

Verdens rikeste

Det er verdt å merke seg at Jeff Bezos er verdens rikeste mann.

Amazon-gründerens formue er av Bloomberg estimert til voldsomme 113 milliarder dollar, det vil si rundt 1.015 milliarder norske kroner.

Nærmest følger Microsoft-gründer Bill Gates på 107 milliarder dollar.

På 3. plass følger Bernard Arnault, hovedeier og styreleder i LVMH, verdens største produsent av luksusvarer. Han verdsettes til 94,5 milliarder dollar.