Tysk gigant selger på norsk sokkel

Nyfusjonerte Wintershall Dea kvitter seg med aktiva på norsk sokkel for effektiviseringens skyld.

FOKUSERER PÅ ANNET: Wintershall Dea selger seg ut av Nyhamna og Polarled. Her gassrørledninger fra Ormen Lange til Nyhamna. Foto: Shell
Energi

Wintershall Dea ble etablert i våres, da Wintershall og Dea gikk sammen og fusjonerte. Nå opplyser det nye selskapet at det selger unna eiendeler for å effektivisere sin globale portefølje.

Det er eierandelen på 5,03 prosent i gassterminalen Nyhamna og eierandelen på 13,26 prosent i rørledningen Polarled som selges.

Konsernsjef i Wintershall Dea, Mario Mehren, understreker at salget av disse andelene er viktig for deres verdiskaping.

«Transaksjonen gjør det mulig for oss å effektivisere forretningsaktivitetene våre i Norge og fokusere på de delene av porteføljen som har høyere prioritet», sier han i en melding.

Selskapets strategi på norsk sokkel er å fokusere på oppstrømsaktiviteter.

Solveig og CapeOmega

Infrastrukturselskapet CapeOmega, som tidligere i år ble solgt fra HitecVision til Sveits-baserte Partners Group, overtar Nyhamna-andelen.

Fra før har CapeOmega 13,2 prosents eierskap i prosessfasiliteten i Møre og Romsdal. Selskapet er også godt posisjonert i Polarled, med 33,3 prosents eierskap.

Det er imidlertid Stavanger-selskapet Solveig Gas Norway som overtar Wintershall DEA-eierandelen i Polarled. Øvrige eiere i gasstransportsystemet er Petoro, Equinor, ConocoPhillips Skandinavia og altså CapeOmega.

Transaksjonene ventes fullført innen utgangen av året, ifølge Wintershall Dea. De er imidlertid betinget av godkjennelse fra Olje- og energidepartementet og Finansdepartementet.

wintershall dea
nyhamna
polarled
mario mehren
capeomega
solveig gas norway
startsidenpromo
Nyheter
Energi
Børs