Equinor-plan: Hywind Tampen vil koste fem milliarder

Leverer PUD-er i dag.

LEVERER PUD I DAG: Equinor-sjef Eldar Sætre overleverer Hywind Tampen-plan til statsminister Erna Solberg. Foto: NTB scanpix

Equinor og partnerne på feltene Snorre og Gullfaks har besluttet å investere i utbyggingen av havvindparken Hywind Tampen, skriver Equinor selv på sine hjemmesider fredag. 

To oppdaterte planer for utbygging og drift (PUD) leveres til myndighetene klokken 13:00 i dag.

Olje- og gassplattformene blir de første i verden som skal forsynes med kraft fra en flytende havvindpark. Vindparken vil ligge rundt 140 kilometer fra land, mellom Snorre- og Gullfaks-plattformene, med havdyp på 260 til 300 meter.

– Vi har jobbet systematisk med flytende havvind i nesten 20 år. Snorre- og Gullfaks-partnernes beslutning bidrar til å ta denne teknologien et viktig steg videre. Cirka 80 prosent av verdens vindressurser ligger på dypt vann, og flytende havvind kan spille en viktig rolle i energiomstillingen. Dette innebærer store muligheter for norsk industri, sier Eldar Sætre, konsernsjef i Equinor, i en kommentar.

Fem milliarder

Investeringen i Hywind Tampen vil være i underkant av fem milliarder norske kroner, hvorav Enova har gitt tilsagn om støtte på inntil 2,3 milliarder kroner. I tillegg har Næringslivets NOx-fond besluttet å støtte prosjektet med opptil 566 millioner kroner.

Vindparken vil bestå av 11 vindturbiner basert på havvindkonseptet Hywind som er utviklet av Equinor. De 8 MW store turbinene vil få en samlet kapasitet på 88 MW og vil kunne dekke om lag 35 prosent av det årlige behovet for elektrisk kraft på de fem plattformene Snorre A og B og Gullfaks A, B og C.

Ifølge meldingen skal Hywind Tampen opereres fra Equinors kontorsted i Bergen og oppstart planlegges i slutten av 2022. 

Gulen Industrihamn i Sogn og Fjordane er valgt som sted for sammenstilling av de flytende vindturbinene til Hywind Tampen før de fraktes ut på feltet i Nordsjøen.

Les mer her.