Vindpark-utbygger gir tommel opp for rammeplan-stans
Regjeringen har besluttet å droppe den omstridte nasjonale rammen for vindkraft på land i Norge. Fornuftig, mener vindpark- og batterifabrikkutbygger Torsten Dale Sjøtveit.

– Vi støtter at regjeringen legger planen til sides. Samtidig er det viktig at Norges vassdrags- og energidirektorat (NVE) kommer i gang igjen med behandlingen av søknader så fort som mulig, sier Torstein Dale Sjøtveit, styreleder i Freyr.
Olje- og energidepartementet ga i februar 2017 NVE i oppdrag å lede arbeidet med å lage en nasjonal ramme for vindkraft på land.
Forslaget, som ble lagt frem tidligere i år, besto av to deler; det første et nytt kunnskapsgrunnlag om miljø- og samfunnsvirkninger av landbasert vindkraft, samt et kart med de 13 mest egnede områdene for nye vindkraftverk.
Batterifabrikk i Rana
I ettertid har det blåst opp til storm i vindmølledebatten og motstanderne har rast.
Da høringsfristen for rammeplanen gikk ut 1. oktober sa 49 av 56 kommuner klart nei til vindturbiner, mens tre var skeptiske.
Torsdag er det klart at hele rammeverket droppes.
Venter normal behandling
Dale Sjøtveit er de seneste årene først og fremst blitt kjent som primus motor bak utbyggingsplanene av en gigantisk batterifabrikk i Rana kommune i Nordland. Planen er å investere rundt 16 milliarder kroner i fabrikken. Batterianlegget skal bli på størrelse med Teslas kjempefabrikk i Nevada og skal levere batterier til elbiler.
For å realisere prosjektet er Freyr avhengige av mye kraft, og ledelsen ønsker derfor en egen vindpark på Sjonfjellet knyttet til anlegget.
– For oss er det åpenbart at regjeringen nå går tilbake til normal behandling av utbyggingsplaner basert på enkeltprosjektenes egne forutsetninger, sier Dale Sjøtveit.
Freyr planlegger å levere inn konsesjonssøknaden for utbyggingen av en vindpark i november.
5.000 høringssvar
Olje- og energiminister Kjell-Børge Freiberg (FrP) viser til at det har vært over 5.000 høringssvar på NVEs rammeplan.
– Konklusjonen på prosessen er at vi spurte, vi fikk svar og har lyttet, oppsummerer ministeren.
Freiberg mener imidlertid resultatet av NVEs arbeid er misforstått av mange.
Statsminister Erna Solberg sier torsdag til NRK at rammeverket aldri har vært tenkt som en plan for hvor det skal bygges ut vindkraft, men i stedet et kunnskapsgrunnlag for hvor det var best å ha vindparker, gitt at det kom søknader om utbygging.
– Det skulle være et konfliktdempende tiltak, det har det ikke vært med de svarene vi ser. Derfor har vi tenkt til å legge vekk denne nasjonale rammen og si at vi ikke skal ha noen nasjonal ramme for vindkraft fremover, sier Solberg til rikskringkasteren.
– Tar den tiden som trengs
Olje- og energidepartementet er klageinstans dersom konsesjonsvedtak fra NVE påklages, men alle søknader har vært satt på vent i forbindelse med høringsrunden.
Freiberg varslet 1. oktober at behandlingen utsettes ytterligere og viser nå til at det vil komme innstramminger i konsesjonsreglene, blant annet med tanke på å forebygge konflikter i vindkraftutbyggingen.
– Har bestillingen fra departementet vært lite gjennomtenkt?
– Nei. Olje- og energidepartementet har gjort jobben med å følge opp energimeldingen fra Stortinget. Arbeidet som er gjort er ikke bortkastet, og vi vet mye mer om norsk vindkraftpotensial i dag enn før vi startet, sier han.
Olje- og energiministeren ønsker ikke å skissere noen tidslinje for når han regner med at det nye konsesjonssystemet kommer på plass, slik at behandlingen av søknader kan fortsette.
– Vi tar den tiden som trengs for å gjøre en grundig jobb, konstaterer ministeren.
Dale Sjøtveit i Freyr sa i sommer til Finansavisen at Freyr også kan gjennomføre utbyggingsplanene av batterifabrikken selv uten en egen vindpark, men at strømmen da blir 8-10 kilowattime dyrere.
– Vi ønsker naturligvis å unngå en opphoping av saker som skal behandles, sier Dale Sjøtveit.