Bonheur ser mye å bruke pengene på

Bonheur har mer enn 4 milliarder kroner på bok. I et voksende marked for fornybar energi ser selskapet mye å bruke pengene på.

MARKEDET TIL HIMMELS: Finansdirektør Richard Olav Aa i Fred. Olsen & Co og konsernsjef Anette Olsen i Bonheur venter en «boom» i markedet for offshore vindkraft de kommende årene. Foto: Iván Kverme
Energi

– Vi ser mange muligheter, men det er ikke noe dere får høre om nå, sa adm. direktør Anette Olsen da hun la frem Bonheurs tall for tredje kvartal fredag.

Siden nyttår har Bonheur-aksjen steget 100 prosent, men fredag valgte trolig noen å ta gevinst. Da ble aksjen sendt ned 4 prosent til 180 kroner.

Resultatmessig går det bra for Bonheur, som også har en sterk balanse. Ved utgangen av tredje kvartal hadde morselskapet en kontantbeholdning på 4,1 milliarder kroner.

Finansdirektør Richard Olav Aa i Fred.Olsen & Co vil ikke overdrive beholdningen, og viser til at investeringene i bransjene som Bonheur opererer i, er store.

– Vi betalte 175 millioner dollar brutto for Blue Tern (skip, red.anm.), det koster normalt over 1 milliard kroner å sette opp en vindpark i Norge og Sverige, og vi har også obligasjonslån som forfaller etter hvert, så jeg vil ikke si at det er en unormalt stor likviditetsbeholdning, gitt vår virksomhet, sier han.

Vil investere

Aa legger også til at selskapet er i kontinuerlig vekstmodus.

Så sent som i fjor besluttet selskapet å investerte rundt 1 milliard kroner i en vindpark i Sverige, og tidligere i år ble en logistikkaktør innen offshore vind kjøpt opp.

– Det er høy vekst og attraktive investeringsmuligheter i de bransjene vi opererer i, så det er sannsynlig at vi kommer til å investere fremover, sier Aa.

Analytiker Bård Rosef i Pareto Securities har tidligere sagt at han tror selskapet kan komme til å gjøre investeringer i segmentet offshore vind.

«Med en kontantbeholdning i morselskapet som er nær all-time high, er dette en klar indikasjon på at selskapet vurderer én eller flere betydelige investeringer», skrev han i en oppdatering denne uken.

Offshore installasjon dro resultatet

Med sin satsing innen fornybar energi og offshore vind regnes Bonheur mer og mer som et grønt selskap, særlig etter at riggselskapet Dolphin Drilling gikk konkurs og forsvant ut av porteføljen tidligere i år.

I årets tredje kvartal fikk Bonheur et samlet driftsresultat før av- og nedskrivninger (EBITDA) på 525 millioner kroner, opp fra 473 millioner i samme periode i fjor.

Det var segmentet offshore vind, som utfører transport, installasjon og drift av vindparker offshore, som hadde den største fremgangen fra i fjor og bidro med 289 millioner kroner i EBITDA dette kvartalet.

GJØR TUNGE LØFT: En av Bonheurs tre oppjekkbare rigger som utfører installasjon av vindturbiner til havs. Eies av datterselskapet Fred. Olsen Windcarriers. Foto: Philipmorch/Dreamstime

Neste år er det imidlertid ventet noe lavere aktivitet.

– Vi har en sunn ordrebok på sikt, men på grunn av subsidiefaktorer ventes det lav installasjonsaktivitet i 2020. Utover det vi har av installasjonsarbeid, er det med vedlikeholdsarbeid vi må fylle utnyttelsen på skipene i 2020, sier finansdirektøren i Fred. Olsen & Co.

Utsiktene videre ser imidlertid svært lyse ut. Ettersom offshore vindkraft er blitt mer konkurransedyktig, venter Aa at markedet vil få en «boom» fra 2021.

Svakere strømpriser

Segmentet fornybar energi, som utgjør selskapets 11 vindparker på land, gjorde det samtidig langt svakere enn i tilsvarende kvartal i fjor på grunn av lavere strømpriser, og fikk en EBITDA på 124 millioner kroner.

– Produksjonen går greit. Det som treffer oss er prisene, særlig i Storbritannia, sier Aa.

Selskapets cruiseskip har også en betydelig virksomhet og bidro med 157 millioner kroner i EBITDA i kvartalet, mens øvrige virksomheter, som blant annet består av mediekonsernet NHST, måtte bokføre negativ drift i tredje kvartal.

Bonheur 3. kvartal 2019

(Mill. kr)3. kv./193. kv./18
Driftsinntekter2.2331.861
Driftsresultat før av-/nedskrivn.525427
Driftsresultat267195
Resultat før skatt85125
Resultat etter skatt30102*

* Fra videreført virksomhet

bonheur
anette olsen
richard aa
fred. olsen renewables
fred. olsen windcarrier
vindpark
offshore vind
kvartalsrapport
Nyheter
Energi
Børs