Shell skuffer stort

Oljegigantens justerte bunnlinje ble over 26 prosent verre enn ventet i tredje kvartal.

INNTEKTENE FALLER: Et av Shells raffinerier i delstaten Louisiana. Foto: NTB Scanpix
Energi

Royal Dutch Shell meldte på torsdag at resultatet tilgjengelig for selskapets aksjonærer og justert for dagens kostnadsnivå ble på 4,8 milliarder dollar.

Tallet var ned fra 5,6 milliarder dollar for et år siden og dessuten 1,7 milliarder dollar under analytikernes snittestimat.

Lønnsomheten var imidlertid opp fra 3,5 milliarder dollar i andre kvartal.

Lavere energipriser

Nedturen i forhold til fjorårets periode skyldtes hovedsakelig lavere olje-, LNG- og gasspriser, ifølge Shell.

I tillegg krympet marginene i raffineri- og kjemikalievirksomhetene. Trading av LNG- og oljeprodukter bidro derimot langt mer til bunnlinjen enn tidligere, og marginene på salg av energiprodukter steg.

«Vår inntjening reflekterer våre markedsorienterte virksomheters motstandsdyktighet og evne til å dra nytte av markedsforholdene,» kommenterer adm. direktør Ben von Beurden i en pressemelding.

Hamstrer egne aksjer

Shells ferske regnskap medførte likevel at aksjekursen raskt falt med tre prosent.

Utviklingen er til en viss grad beleilig for oljegiganten, som på torsdag meldte at egne aksjer for opptil 2,75 milliarder dollar skal kjøpes tilbake innen 27. januar 2020.

Beløpet kommer på toppen av de tolv milliarder dollarene som allerede er brukt.

«Vår målsetning om å kjøpe tilbake aksjer for 25 milliarder dollar og redusere nettogjelden har ikke endret seg,» erklærte ledelsen i sin pressemelding.

«De gjeldende svake makroøkonomiske forholdene og utfordrende utsiktene skaper uunngåelig usikkerhet rundt hvor fort belåningen kan senkes til 25 prosent og om tilbakekjøpene kan ferdigstilles innen utgangen av 2020.»

Royal Dutch Shell

(Mill. USD)3. kv./193. kv./18
Inntekter86.592100.151
Resultat f. skatt8.3729.737
Resultat e. skatt6.0246.041
royal dutch shell
shell
3. kvartal
oljepris
Nyheter
Energi
Børs