Iran har funnet nytt gigantisk oljefelt

Irans president Hassan Rouhani sier det er funnet et nytt oljefelt sør i landet, som rommer om lag 50 milliarder fat olje.

HARD RAMMET: Irans energiindustri har blitt hardt rammet av amerikanske sanksjoner, etter at president Donald Trump trakk amerikanerne ut av atomavtalen Iran hadde med USA, Russland, Kina, Storbritannia, Frankrike, Tyskland og EU. Foto: HO/IRANIAN PRESIDENCY / AFP
Energi

Om det stemmer, betyr det at Irans oljereserver brått har blitt en tredel større. Ifølge iranerne har de allerede om lag 150 milliarder fat.

Rouhani sier oljefeltet ligger i den oljerike provinsen Khuzestan. Feltet skal være 2.400 kvadratkilometer stort, og oljen skal ligge på om lag 80 meters dyp, ifølge det iranske nyhetsbyrået Tasnim.

Irans energiindustri har blitt hardt rammet av amerikanske sanksjoner, etter at president Donald Trump trakk amerikanerne ut av atomavtalen Iran hadde med USA, Russland, Kina, Storbritannia, Frankrike, Tyskland og EU.

Nøyaktig ett år etter kunngjorde Iran at landet trekker seg fra deler av avtalen.

– Jeg sier til Det hvite hus: i tiden der dere har sanksjonert salget av iransk olje, har landets arbeidere og ingeniører klart å finne 53 milliarder fat olje, sier Rouhani ifølge nyhetsbyrået Fars.

Iranske myndigheter har gjentatte ganger bedt EU-land om hjelp til å omgå USAs sanksjoner. Et hovedproblem for iranerne er sanksjoner som hindrer dem i å selge olje på verdensmarkedet.

Det nye oljefeltet kan være landets nest største, bak et som ligger i byen Ahvaz. Det rommer 65 milliarder fat. Iran har verdens fjerde største oljeforekomst, og verdens nest største naturgassreserver.