<iframe src="https://www.googletagmanager.com/ns.html?id=GTM-W3GDQPF" height="0" width="0" style="display:none;visibility:hidden">

Ny rapport: Ti land sprenger klimabudsjettet

De største produsentlandene planlegger å utvinne 50 prosent mer kull, olje og gass i 2030 enn verden har råd til hvis klimamålene skal nås.

    Publisert 20. nov. 2019 kl. 10.46
    Oppdatert 20. nov. 2019 klokken 10.54
    Lesetid: 1 minutt
    Artikkellengde er 182 ord
    MÅ KUTTE: Den planlagte utvinningen av kull, olje og gass innen 2030 er hele 120 prosent høyere enn det nivået som kan tillates hvis oppvarmingen skal begrenses til 1,5 grader. Foto: Carina Johansen / NTB Scanpix

    I den nye rapporten «Produksjonsgapet» har norske CICERO Senter for klimaforskning, svenske Stockholm Environment Institute (SEI), FNs miljøprogram (UNEP) og flere andre institutter sett nærmere på planene til ti av landene i verden som utvinner mest kull, olje og gass.

    Analysen viser at disse landene – der Norge er inkludert – planlegger å utvinne så mye kull, olje og gass at utslippene av klimagasser i 2030 vil ligge 50 prosent høyere enn det som er mulig hvis verden skal nå Parisavtalens mål om å begrense den globale oppvarmingen til maksimalt 2 grader over førindustrielt nivå.

    Den planlagte produksjonen er 120 prosent høyere enn det nivået som kan tillates hvis oppvarmingen skal begrenses til 1,5 grader.

    Det er kull som sprenger budsjettet mest. Det er planlagt utvinning av 150 prosent mer kull i 2030 enn det som er forenlig med en global oppvarming på 2 grader og 280 prosent mer enn det som er forenlig med 1,5 grader.

    For olje og gass er gapet på 40–50 prosent.

    – Dette er problemstillinger som Norge må ta på alvor, sier CICEROs Bård Lahn, en av forskerne som står bak rapporten.

    (©NTB)