Stor interesse for Aramco-aksjer

4,2 millioner investorer har tegnet seg for kjøp av aksjer i Saudi Aramco. Selskapet blir verdt et og et halvt oljefond.

SAUDIARABISK GIGANT: Fra Saudi Aramcos oljeanlegg i Abqaiq. Foto: NTB Scanpix

Privatinvestor-transjen av Saudi Aramcos børsnotering er nå 19 prosent overtegnet, ifølge Samba Capital, som leder transaksjonen.

Torsdag ettermiddag hadde 4,17 millioner personer tegnet aksjer for et beløp tilsvarende 93,3 milliarder kroner.

De endelige tallene offentliggjøres på fredag.

Et og et halvt oljefond

Etter planen skal 1,5 prosent av det statseide, saudiarabiske energikonsernet selges til eksterne investorer, og minst en tredel går til private kjøpere.

Med tre milliarder aksjer lagt ut for salg og et kursintervall på 30-32 riyal blir transaksjonen verdt opptil 235 milliarder kroner – mer enn noen tidligere børsnotering.

Saudi Aramcos markedsverdi blir i så fall nesten 15.700 milliarder kroner. Til sammenligning er tallene for Equinor og Apple henholdsvis 576 og 10.900 milliarder kroner. Det norske «oljefondet» har 10.250 milliarder kroner i kapital.

Skuffer kronprinsen

Kronprins Mohammed bin Salman hadde imidlertid ventet et enda høyere beløp.

Han har i flere år hevdet at Saudi Aramco er verdt 2.000 milliarder dollar, mens fasiten trolig blir rundt 15 prosent lavere.

Også interessen blant investorer utenfor Gulfstatene har skuffet, noe som bidro til at den planlagte markedsføringen i asiatiske, amerikanske og europeiske finanssentre ble avlyst. Ifølge CNBC er etterspørselen imidlertid høy blant velstående saudiarabiske investorer, og dessuten ventes Abu Dhabi og Kuwaits pensjonsfond å gjøre store kjøp av Aramco-aksjer.