Carnegie-analytiker Mikkel Nyholt-Smedseng mener det er store merverdier i Scatec Solar - selv når han har husket å trekke fra gjelden

Carnegie-analytiker Mikkel Nyholt-Smedseng glemte å hensynta gjelden, men konklusjonen om at Scatec Solar kan ha store merverdier står fast.

VERDIHOPP: Scatec Solars solcellepark i Rwanda kan være verdt mye mer enn tidligere antatt etter at salget av en portefølje parker i Frankrike gikk til skyhøy premie. Foto: Scatec Solar
Energi

Franske Total meldte fredag at deres fornybar-viksomhet, Total Quadran, hadde solgt 50 prosent av sin portefølje av sol- og vind-eiendeler i Frankrike til Banque des Territoires. Transaksjonen hadde en prislapp på hele 300 millioner euro og var av stor interesse for det norske solselskapet Scatec Solar.

Derfor kastet Carnegie-analytiker Mikkel Nyholt-Smedseng seg over meldingen for å beregne hva prisingen hadde å bety for verdien av Scatec Solar.

MÅTTE KONTRE: Carnegie-analytiker Mikkel Nyholt-Smedseng har hatt full klaff i sin Scatec-anbefaling til kundene selv om ikke tirsdagens regnestykke var fullt så gullkantet som først antatt. Foto: Carnegie

Kursrakett

Total-salget omfattet en portefølje bestående av 11 vindparker og 35 solcelleparker, og hadde en samlet kapasitet på 143 megawatt.

Nyholt-Smedseng laget sist sin analyse av Scatec Solar i begynnelsen av november i fjor mens kursen sto i 104 kroner. Carnegie-analytikeren regnet seg frem til at Scatec Solar-aksjen var verdt 129 kroner og anbefalte kundene å kjøpe.

De som fulgte rådet måtte vente en drøy måned før aksjen skjøt kraftig fart på børsen, og nå står aksjen i 140 kroner, hvorav kursen steg over tre kroner etter Total-meldingen tirsdag.

Jeg har bare fått positive kommentarer. Folk er fornøyde med at jeg deler kunnskap
Mikkel Nyholt-Smedseng, Carnegie

Glemte gjelden

Nyholt-Smedsang regnet raskt på tallene i Total-transaksjonen, og konkluderte med at disse reflekterte en premie på Scatec Solar-verdiene på hele 70 kroner aksjen.

Etter å ha gått grundig gjennom tallene konkluderte Carnegie-analytikeren med at prisingen Total rapporterte trolig baserte seg på selskapsverdi inkludert gjeld, og ikke egenkapitalverdien.

Carnegie-kundene fikk kontrabeskjed i tirsdag formiddag der det het at prisingen ikke ga Scatec-verdiene et løft på 70 kroner, men bare 28-30 kroner. Dette etter å ha trukket fra gjelden.

Han konkluderte med at transaksjonspremien tilsa 70 prosent «oppsidepotensial» for eiendeler i drift, og at en tilsvarende premie på kontrakter og rørledninger tilsier en verdi på hele 190 kroner pr. aksje.

– Folk er fornøyde

– Det er veldig hyggelig at det gjøres «dealer» med slike anlegg i annenhåndsmarkedet. Måten de vurderer verdiene på gir høye verdier for Scatec - nærmere 190 kroner pr. aksje, sier Carnegie-analytiker Mikkel Nyholt-Smedseng.

– Nå vet ikke jeg hvilken kapitalstruktur eller kontraktsstruktur selskapet har, og mye tilsier at det er mer fordelaktig å drive i Frankrike på grunn av høye subsidier, så det er mulig internrenten er lavere for Scatecs del.

– Har du fått negativ respons på at du forespeilet enda høyere verdier?

– Nei, nei. Når man har lite informasjon må man bruke den informasjonen man har. Det må være lov å tenke seg om også. Jeg har bare fått positive kommentarer. Folk er fornøyde med at jeg deler kunnskap, sier Nyholt-Smedseng.

Stort potensial

– Skulle vi blindt legge tilsvarende verdsettelse til grunn for Scatec Solar ville verdien av produserende kraftanlegg øke fra 42 til 71 kroner pr. aksje i vår «sum-of-the-parts analyse». altså en økning på 31 kroner. 

– Vårt kursmål på 129 kroner ville således da ha blitt 160 kroner.

– Skulle vi på toppen av dette tillagt samme premium, på 70 prosent, på prosjekter under utvikling, i backlog og i near-term pipeline, kikker du på nærmere 190 kroner. Selvfølgelig er dette bare en mekanisk og «regnearksmessig» fremstilling, som på ingen måte kan rettferdiggjøres uten å ha mer informasjon på bordet, men det skisserer utfallsrommet, sier analytikeren.

scatec solar
mikkel nyholt
carnegie
total
solparker
Nyheter
Energi